09.08.2007

Участь працівників у семінарах, конференціях, круглих столах не є особистим доходом працівників

Лист від 20.08.2004 р. № 7201/6/17-3116

Участь працівників у семінарах, конференціях, круглих столах не є особистим доходом працівників

Лист Державної податкової адміністрації України від 20.08.2004 р. № 7201/6/17-3116

(витяг)

 

ДПАУ розглянула обставини, викладені у листі, і повідомляє.

<...> щодо направлення працівника до навчального закладу на курси перепідготовки кваліфікації за профілем підприємства, повідомляємо.

Відповідно до п.п. 4.3.20 ст. 4 Закону до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу платника податку не включається сума, сплачена працедавцем на користь закладів освіти у рахунок компенсації вартості підготовки чи перепідготовки платника податку — найманої особи за профілем діяльності чи загальними виробничими потребами такого працедавця, але не вище розміру суми місячного прожиткового мінімуму для працездатної особи, діючого на
1 січня звітного податкового року, помноженої на 1,4 та округленої до найближчих 10 гривень, у розрахунку на кожний повний чи неповний місяць підготовки чи перепідготовки такої найманої особи.

Витрати підприємства (працедавця) на

участь працівників у семінарах, конференціях, круглих столах, навчання працівників у закладах, які не відносяться до закладів освіти, та інших аналогічних заходах за профілем діяльності такого підприємства є витратами на виробничі цілі, що пов’язані із господарською діяльністю підприємства, і не є особистим доходом (додатковим благом) працівників (п.п. 5.4.8 п. 5.4 ст. 5 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств»).

Оскільки витрати підприємства, зазначені у третьому запитанні, не пов’язані з загальними виробничими потребами підприємства, а мають особистий характер працівників, з метою оподаткування розглядаються як додаткове благо, надане підприємством таким працівникам.

<...>

Заступник голови С. Лекарь