17.12.2007

Щодо права розпочинати процедуру закупівлі в поточному році до затвердження кошторису на наступний рік

Висновок від 29.11.2007 р. № 01/17

Щодо права розпочинати процедуру закупівлі в поточному році до затвердження кошторису на наступний рік

Висновок від 29.11.2007 р. № 01/17вс

 

Відповідно до статті 33 Закону України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти» (далі — Закон) Міжвідомча комісія з питань державних закупівель (далі — Комісія)

встановила:

1. Замовник для забезпечення безперебійної поточної діяльності на наступний рік до затвердження кошторису (програми, плану використання державних коштів), річного плану державних закупівель має право розпочинати процедуру закупівлі в поточному році, виходячи з бюджетної пропозиції та очікуваної річної вартості предмета закупівлі.

2. Застосування цього висновку передбачає дотримання замовником положень Закону щодо умов здійснення процедур закупівель товарів, робіт і послуг за рахунок державних коштів.

3. Відповідно до положень статті 34 Закону істотною умовою договору про закупівлю, укладеного згідно з пунктом 1 цього висновку, є можливість зменшення обсягів закупівлі залежно від реального фінансування видатків.

4. Опублікувати цей висновок Комісії в Інформаційному бюлетені Тендерної палати України.

Голова Комісії В. Копилов

В.о. Секретаря Комісії О. Федоренко



коментар редакції

Щодо права на проведення процедури закупівлі в поточному році до затвердження кошторису на наступний рік

Висновок Міжвідомчої комісії з питань державних закупівель (далі — МВК), що коментується, з’явився дуже своєчасно, оскільки закінчується бюджетний рік та саме час вирішувати, як забезпечити повноцінне функціонування бюджетних установ на початку наступного року. Ситуація ускладнюється ще й тією обставиною, що невідомо коли буде прийнято Верховною Радою України Державний бюджет України на 2008 рік та відповідно затверджено кошториси розпорядників бюджетних коштів.

Безперечно, можна скористатись

п. 2 ст. 34 Закону України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти» від 22.02.2000 р. № 1490-ІІІ (далі — Закон № 1490) щодо подовження дії договору про закупівлю на термін, достатній для проведення процедури закупівлі в наступному бюджетному році на суму, що не перевищує 15 відсотків вартості договору, укладеного в попередньому бюджетному році. Однак це лише часткове вирішення проблеми забезпечення поточної діяльності установи на початку наступного року.

Ураховуючи, що на проведення нових процедур закупівель потрібно щонайменше 2 — 3 місяці,

доцільно розпочати процедури закупівлі товарів та послуг у поточному році виходячи з бюджетних пропозицій (бюджетного запиту) та очікуваної річної вартості предмета закупівлі, а також наведеного висновку МВК. Жодних заборон щодо цього в Законі № 1490 немає, а навпаки:

1) можливість зменшення обсягів закупівлі залежно від реального фінансування передбачено п. 2 ст. 34 Закону № 1490;

2) формами річних планів державних закупівель передбачено при їх складанні застосування очікуваної вартості предмета закупівлі.

Світлана Лістрова