17.12.2007

Пошта редакції. Витрати на доставку пільгованого металобрухту

Відповідь на запитання

Витрати на доставку пільгованого металобрухту

 

Підприємство займається закупівлею і продажем відходів та брухту чорних металів. Металобрухт, що придбавається, доставляється залізничним транспортом. В умовах дії «металобрухтної» пільги (

п. 11.44 Закону про ПДВ) підприємство включає суму залізничного тарифу (з ПДВ) до вартості металобрухту. Чи правильно це?

(м. Кривий Ріг)

 

Так

, підприємство в цьому випадку поступає правильно.

Нагадаємо: згідно з

п. 11.44 Закону про ПДВ тимчасово до 1 січня 2008 року операції з поставки відходів та брухту чорних металів звільняються від оподаткування (пільгуються). При цьому розроблений під таку пільгу Перелік відходів та брухту чорних металів, операції з поставки яких, у тому числі операції з імпорту, звільняються від обкладення податком на додану вартість, затверджено постановою КМУ від 31.01.2007 р. № 104 // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 13.

Оскільки витрати на доставку металобрухту, що придбавається, по суті, є

транспортно-заготівельними витратами, то підприємство правомірно включає їх суму до складу первісної вартості металобрухту, що надходить, як того вимагає п. 9 П(С)БО 9. А те, що продукція в цьому випадку є пільгованою, примушує платника податків відносити до первісної вартості суму таких транспортних витрат з урахуванням ПДВ, оскільки права на податковий кредит щодо товарів (послуг), призначених для використання в пільгованих операціях, підприємство не має. Адже згідно з п.п. 7.4.1 Закону про ПДВ відобразити податковий кредит платник податків має право виключно при придбанні тих товарів (послуг), які надалі використовуватимуться в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності.

При цьому в податковому обліку сума залізничного тарифу (з урахуванням) ПДВ у складі первісної вартості металобрухту, що придбавається, включається до валових витрат (

п.п. 5.3.3 Закону про податок на прибуток).

Людмила Солошенко, економіст-аналітик