24.12.2007

Про окремі вимоги роботи з готівкою

Лист від 04.10.2007 р. № 11-115/3693-10119

Про окремі вимоги роботи з готівкою

 

Лист Національного банку України від 04.10.2007 р. № 11-115/3693-10119

 

Національний банк України розглянув <...> запит <...> щодо надання роз’яснення про застосування окремих вимог нормативно-правових актів з питань роботи з готівкою та в межах компетенції повідомляє.

 

1. Щодо питання встановлення ліміту каси відокремленому підрозділу, який має РРО, але не має каси, та можливостей такого підрозділу здавати виручку наступного дня до каси підприємства в сумі, що перевищує встановлений ліміт

З урахуванням того, що відповідно до пункту 1.2 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 15.12.2004 р. № 637 (далі — Положення), каса — це приміщення або місце здійснення готівкових розрахунків, а також приймання, видачі, зберігання готівкових коштів, інших цінностей, касових документів, місце проведення готівкових розрахунків із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій (далі — РРО) підпадає під визначення каси та відповідно для такого РРО підприємством може бути встановлено ліміт залишку готівки.

Згідно з вимогами пп. 5.2, 5.3 Положення встановлення ліміту каси провадиться підприємствами самостійно на підставі розрахунку середньоденного надходження готівки до каси або її середньоденної видачі з каси. Для кожного підприємства та його відокремленого підрозділу складається окремий розрахунок установлення ліміту залишку готівки в касі. При цьому

для відокремлених підрозділів ліміт каси встановлюється та доводиться до їх відома відповідними внутрішніми наказами (розпорядженнями) підприємства — юридичної особи.

Слід також зазначити, що при визначенні ліміту каси підприємство — юридична особа або відокремлений підрозділ має враховувати встановлені строки та порядок здавання готівкової виручки до банку (п. 5.4 Положення), а також те, що відокремлені підрозділи підприємств — юридичних осіб можуть здавати готівкову виручку (готівку) як безпосередньо до каси таких юридичних осіб, так і до будь-якого банку для її переказу та зарахування на банківські рахунки зазначених юридичних осіб (п. 2.8 Положення).

 

2. Щодо запитання, як здійснюється зберігання касових документів у такому разі

Відповідно до п. 3.2 Положення касові операції, які проводяться відповідно до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», оформляються згідно з вимогами цього Закону. Нормативний супровід Закону з питань реєстрації та застосування РРО, а також ведення та зберігання книг обліку розрахункових операцій здійснює Державна податкова адміністрація України[,] і [це] не належить до компетенції Національного банку України.

Що ж до оформлення та зберігання касових документів, то

порядок оформлення касових операцій прибутковими та видатковими касовими ордерами, а також їх зберігання визначено у главі 3 Положення.

 

3. Щодо запитання, чи є обов’язковими наявність та ведення касової книги у відокремленому підрозділі, який використовує в роботі РРО

Відповідно до п. 4.2 Положення відокремлені підрозділи підприємств, які здійснюють готівкові розрахунки із

застосуванням РРО або РК та веденням КОРО, але не проводять операції з приймання (видачі) готівки за касовими ордерами, касову книгу не ведуть. У разі проведення відокремленим підрозділом підприємства готівкових операцій з оформленням їх касовими ордерами (прибутковими та/або видатковими) такі відокремлені підрозділи ведуть касову книгу*.

* Див. також матеріал на с. 21.

Прим. ред.

Виконавчий директор з питань готівково-грошового обігу О. Толстой