27.12.2007

Щодо подання нової форми Розрахунку коригування сум ПДВ до податкової декларації (скороченої)

Лист від 30.11.2007 р. № 11932/6/16-1116

Щодо подання нової форми Розрахунку коригування сум ПДВ до податкової декларації (скороченої)

Лист Державної податкової адміністрації України від 30.11.2007 р. № 11932/6/16-1116

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист <...> стосовно форми Розрахунку коригування сум ПДВ до податкової декларації (скороченої) та повідомляє.

Наказом Державної податкової адміністрації України від 20.08.2007 р. № 498 «Про внесення змін до наказу ДПА України від 30.05.97 р. № 166» внесено зміни до Розрахунку коригування сум ПДВ до податкової декларації, затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 30.05.97 р. № 166.

На відміну від раніше діючої нова форма розрахунку коригування конкретизує показники в разі проведення коригування відповідно до Закону України від 03.04.97 р. № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість». При зміні суми компенсації поставлених товарів (послуг) для коригування податкових зобов’язань та податкового кредиту за наявності таких підстав передбачені колонки 2 — 7.

Заповнення такого Розрахунку платниками податку, що мають право подавати Розрахунок коригування сум ПДВ до декларації з податку на додану вартість (скороченої), спрощує процедуру проведення документальних невиїзних перевірок податковими органами достовірності нарахування бюджетного відшкодування та відповідно зменшує кількість невиправданого втручання податкових органів в діяльність суб’єктів господарювання (позапланових виїзних перевірок), а тому нова форма Розрахунку є більш досконалою та зручною.

Враховуючи вищезазначене, а також те, що Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації та Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації (скороченої) мають однакову форму і передбачають внесення змін до рядків 8 та 16 податкової декларації,

платники податку, що мають право подавати декларацію з податку на додану вартість (скорочену), у разі здійснення коригування сум податкових зобов’язань та податкового кредиту з податку на додану вартість повинні подавати Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації за новою формою, викладеною в редакції наказу Державної податкової адміністрації України від 20.08.2007 р. № 498.

Заступник голови М. Романів



коментар редакції

Розрахунок коригування до декларації з ПДВ за новою формою потрібно подавати і до скороченої декларації

У цьому листі податківці стверджують, що в разі заповнення рядків 8 і 16

скороченої декларації з ПДВ платник податків зобов’язаний подати Розрахунок коригування до декларації з ПДВ за новою формою. З таким твердженням ми не можемо погодитися.

Річ у тім, що дві форми декларації — для звичайних платників ПДВ (назвемо її «повна» форма) і для підприємств, що переробляють сільськогосподарську продукцію, а також сільгоспвиробників (скорочена форма), —

затверджено різними нормативно-правовими актами. Перша — наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166, друга — наказом ДПАУ від 23.10.98 р. № 499. І найголовніше, що Розрахунки коригувань, які слід подавати при заповненні рядків 8 і 16 до цих декларацій, також затверджено цими різними наказами. Більше того, Розрахунок, який є додатком до скороченої декларації, навіть не пронумеровано цифрою 1, оскільки це зроблено для звичайних платників податку.

А наказом ДПАУ від 20.08.2007 р. № 498 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 76) унесено зміни тільки до наказу ДПАУ від 30.05.97 р. № 166, тобто до того наказу, який затвердив форму декларації з ПДВ для звичайних платників ПДВ. Інакше кажучи,

недавні зміни форми Розрахунку коригування стосувалися тільки «повної» декларації з ПДВ. Тому твердження ДПАУ, що наводиться в цьому листі, юридично не витримує жодної критики .

Не виключено, що при затвердженні нової форми додатка 1 до повної декларації з ПДВ податківці просто забули внести аналогічні зміни до скороченої декларації. Проте це зовсім не дає підстави впроваджувати такі зміни

листом. Інша справа, що далеко не всі платники податків готові спорити з податківцями щодо такої дрібниці, тому їм краще погодитися з думкою податківців та подавати за новою формою додаток і до скороченої декларації. І тут платник податків неминуче зіткнеться з такою технічною проблемою: у назві цього Розрахунку ніде не фігуруватиме, що цей додаток подано до скороченої декларації. За наявною інформацією ДПАУ підготовлено податкове роз’яснення для всіх платників та вимогу про дописування в назві Розрахунку слова «(скороченої)» не передбачено.

Дмитро Костюк