27.12.2007

Якщо підприємство має декілька розрахункових рахунків

Відповідь на запитання

Якщо підприємство має декілька розрахункових рахунків

 

Наше підприємство відкрило декілька розрахункових рахунків у національній валюті. Проте програма не дозволяє додати новий субрахунок для рахунка 311. Як це виправити?

 

У системі «1С:Підприємство» використовується багаторівневий План рахунків, розроблений згідно з

Інструкцією про порядок застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 30.11.99 р. № 291 (далі — Інструкція про застосування плану рахунків бухгалтерського обліку). Він дозволяє деталізувати інформацію, що обліковується, за допомогою субрахунків. План рахунків містить частину рахунків і субрахунків, які практично недоступні для редагування в сеансі роботи користувача, оскільки їх введено на етапі конфігурування системи. До цих рахунків належить і рахунок 311.

У типовій конфігурації 1С:Підприємство 7.7 «Бухгалтерський облік для України» аналітичний облік грошових коштів ведеться на рахунку 31 за допомогою субконто «

Наши денежные счета», яке ґрунтується на довіднику «Счета нашей фирмы».

Чому доцільно застосовувати такий порядок обліку? По-перше,

Інструкція про застосування плану рахунків бухгалтерського обліку не передбачає ведення субрахунків на рахунку 311. По-друге, крім використання як субконто, довідник «Счета нашей фирмы» необхідний для зберігання реквізитів розрахункових рахунків. Ці реквізити використовуються при формуванні платіжних доручень. І по-третє, відкриття нового розрахункового рахунка не потребує перенастроювання робочого плану рахунків, типових операцій та документів, які використовують рахунок 311.

Отже, для додавання нового розрахункового рахунка необхідно внести відповідний запис до довідника «

Счета нашей фирмы». А всю необхідну інформацію про рух грошових коштів можна одержувати за допомогою стандартної бухгалтерської аналітичної звітності: «Оборотно-сальдова ведомость по счету», «Журнал-ордер по субконто», «Анализ счета по субконто» та ін.

Аналогічною є ситуація з рахунком 30 та аналітичним обліком за різними касами.

Ганна САРАЄВА,
економіст-аналітик
Видавничого будинку «Фактор»