03.12.2007

Про затвердження Порядку відшкодування суб’єктом господарювання витрат, пов’язаних з проведенням експертизи (випробування) зразків продукції

Постанова від 31.10.2007 р. № 1279

Про затвердження Порядку відшкодування суб’єктом господарювання витрат, пов’язаних з проведенням експертизи (випробування) зразків продукції

Постанова від 31 жовтня 2007 р. № 1279

 

Відповідно до статті 16 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» Кабінет Міністрів України

постановляє:

1.

Затвердити Порядок відшкодування суб’єктом господарювання витрат, пов’язаних з проведенням експертизи (випробування) зразків продукції, що додається.

2.

Ця постанова набирає чинності одночасно із Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

Прем’єр-міністр України В. Янукович

 

 

Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 31 жовтня 2007 р. № 1279

Порядок відшкодування суб’єктом господарювання витрат, пов’язаних з проведенням експертизи (випробування) зразків продукції

 

1. Цей Порядок визначає механізм відшкодування суб’єктом господарювання витрат органу державного нагляду (контролю), пов’язаних з проведенням експертизи (випробування) зразків продукції (далі — експертиза), у разі підтвердження за результатами експертизи факту порушення суб’єктом господарювання вимог законодавства.

2. Орган державного нагляду (контролю) в тижневий строк після ознайомлення суб’єкта господарювання з висновком експертизи, під час проведення якої встановлено факт порушення вимог законодавства, готує документи, що підтверджують витрати, пов’язані з проведенням експертизи, та надсилає їх суб’єкту господарювання.

Суб’єкт господарювання в тижневий строк з моменту надходження зазначених документів зобов’язаний відшкодувати

органу державного нагляду (контролю) витрати, пов’язані з проведенням експертизи.

3.

У разі незгоди суб’єкта господарювання з результатами експертизи орган державного нагляду (контролю) може провести повторну експертизу. Якщо за результатами проведення повторної експертизи підтверджується факт порушення вимог законодавства, суб’єкт господарювання відшкодовує органу державного нагляду (контролю) витрати , пов’язані з проведенням основної та повторної експертизи відповідно до пункту 2 цього Порядку.

4. Кошти, отримані органом державного нагляду (контролю) в результаті відшкодування суб’єктом господарювання пов’язаних з проведенням експертизи витрат, перераховуються до державного бюджету.

5.

У разі відмови суб’єкта господарювання від відшкодування витрат органу державного нагляду (контролю), пов’язаних з проведенням експертизи, зазначені витрати стягуються у судовому порядку.



коментар редакції

Відшкодування підприємством витрат на проведення експертизи зразків продукції

Для того щоб зрозуміти причини появи документа, що коментується, необхідно трохи повернутися назад у часі, коли було прийнято закон України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 р. № 877-V (далі — Закон № 877).

Закон № 877 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 53) увів таке поняття, як «державний нагляд (контроль)», тобто діяльність уповноважених законом органів державного нагляду (контролю), направлена на виявлення та запобігання порушенням вимог законодавства суб’єктами господарювання і забезпечення інтересів суспільства, зокрема належної якості продукції, робіт та послуг, прийнятного рівня небезпеки для населення, навколишнього природного середовища (див. ст. 1 Закону № 877).

Нагадаємо, що уповноважені законом органи державного нагляду (контролю), які далі називатимемо «контролюючими», діють у межах повноважень, передбачених законом.

Права та обов’язки «контролюючих» органів зазначено у ст. 8 Закону № 877, зокрема «контролюючий» орган під час здійснення державного нагляду (контролю) має право відбирати зразки продукції, призначати експертизу.

За загальним правилом витрати, пов’язані з відбором, доставкою та проведенням експертизи (випробувань) зразків продукції, фінансуються за рахунок «контролюючого» органу (див. ч. 1 ст. 16 Закону № 877), проте є й винятки з цього правила.

Так, якщо результатами експертизи (випробувань) підтверджується факт порушення суб’єктом господарювання вимог законодавства, то суб’єкт господарювання має відшкодувати «контролюючому» органу витрати на проведення експертизи (випробувань) у порядку, установленому КМУ (див. ч. 1 ст. 16 Закону № 877).

КМУ документом, що коментується, і затвердив Порядок відшкодування суб’єктом господарювання витрат, пов’язаних із проведенням експертизи (випробувань) зразків продукції (далі — Порядок № 1279).

Зауважимо, що документ, який коментується, набуває чинності одночасно із Законом № 877, тобто 26.12.2007 р.

Порядком № 1279 (п. 2) передбачено, що після проведення експертизи, що встановила факт порушення вимог законодавства, «контролюючий» орган знайомить суб’єкта господарювання з її висновками, після чого в тижневий строк готує документи, що підтверджують витрати на проведення експертизи, і надсилає їх суб’єкту господарювання, який, також у тижневий строк, але вже з моменту надходження цих документів, відшкодовує ці витрати «контролюючому» органу.

Звичайно ж, суб’єкт господарювання може не погодитися з висновками експертизи і зажадати проведення повторної експертизи, проте якщо результатами повторної експертизи знову підтверджується факт порушення вимог законодавства, то суб’єкту господарювання доведеться відшкодовувати «контролюючому» органу витрати на проведення як основної, так і повторної експертизи (п. 3 Порядку № 1279).

Якщо суб’єкт господарювання добровільно не відшкодує «контролюючому» органу витрати на проведення експертизи, то він може стягнути їх у судовому порядку (п. 4 Порядку № 1279), проте незалежно від способу їх отримання (добровільно чи в судовому порядку), кошти, отримані «контролюючим» органом від суб’єкта господарювання в рахунок відшкодування витрат на проведення експертизи, підлягають перерахуванню до держбюджету (п. 5 Порядку № 1279).

Георгій Сфінцицкі, юрист