10.12.2007

Пошта редакції. Касові ордери незабаром стануть бланками суворого обліку

Відповідь на запитання

Касові ордери незабаром стануть бланками суворого обліку

 

Рух готівки в касі нашого підприємства здійснюється з оформленням касових ордерів. Чи вводяться з 1 січня 2008 року «суворі» бланки прибуткових та видаткових касових ордерів?

(м. Полтава)

 

Так, уводяться.

Основним нормативним документом, який містить перелік бланків суворого обліку, є

Номенклатура бланків цінних паперів і документів суворого обліку, що виготовляються за ліцензією Мінфіну (додаток до постанови КМУ «Про встановлення порядку виготовлення бланків цінних паперів і документів суворого обліку» від 19.04.93 р. № 283).

Згідно з

Постановою КМУ від 06.06.2007 р. № 809 «Про доповнення додатка до постанови Кабінету Міністрів України від 19.04.93 р. № 283» з 1 січня 2008 року до «суворих» документів, які обслуговують грошовий обіг, належатимуть і касові ордери (прибуткові та видаткові). Про це нововведення ми повідомляли в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 49.

Нагадаємо: операції з такими бланками оформляються з використанням первинних документів, типові форми яких затверджено

наказом Міністерства статистики України від 11.03.96 р. № 67.

Придбання бланків суворого обліку (БСО) здійснюється на підставі

прибутково-видаткової накладної (ф. № СЗ-1) і довіреності (ф. № М-2). Згодом прибутково-видаткова накладна буде підставою для оприбуткування таких бланків.

Облік «суворих» бланків у місцях їх зберігання ведеться

в прибутково-видатковій книзі
(ф. № СЗ-2)
, яка повинна бути пронумерована, прошнурована і скріплена сургучною печаткою, а також підписами керівника підприємства (організації) та головного бухгалтера. Для обліку кожного виду бланків суворого обліку виділяється одна або декілька сторінок.

Прибутково-видатковою накладною за ф. № СЗ-1 оформляється не тільки оприбуткування, а й видача БСО матеріально відповідальній особі, про що робиться запис у прибутково-видатковій книзі.

На кожну матеріально відповідальну особу і на кожний вид бланків відкривається

картка-довідка щодо виданих та використаних бланків суворої звітності (ф. № СЗ-5). Її призначено для аналітичного обліку виданих та використаних БСО.

Крім того, дані щодо видачі та повернення невикористаних бланків фіксуються

в журналі реєстрації. У ньому відображаються серія і номер виданих бланків, дата видачі, прізвище, ім’я, по батькові та посада особи, яка отримала бланки, а також підстава для видачі документа.

Використані БСО списуються з-під звіту матеріально відповідальних осіб на підставі

акта на списання використаних бланків суворої звітності (ф. № СЗ-3), як правило, не рідше одного разу на місяць.

Марина Ковенко, економіст-аналітик