05.02.2007

Аванси із зарплати виплачуються за умови сплати авансових платежів пенсійних внесків

Лист від 02.11.2006 р. № 14431/03-20

Аванси із зарплати виплачуються за умови сплати авансових платежів пенсійних внесків

Лист Пенсійного фонду України
від 02.11.2006 р. № 14431/03-20

Пенсійний фонд України розглянув лист із приводу сплати страхових внесків у разі виплати працівникам заробітної плати за першу половину місяця і повідомляє.

Відносини, що виникають між суб’єктами системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, регулюються виключно Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон).

Відповідно до п. 6 частини 2 ст. 17 Закону страхувальник зобов’язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Строки сплати страхових внесків визначено ст. 20 Закону, згідно з якою страхувальники (роботодавці) зобов’язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

При цьому

у разі здійснення протягом базового звітного періоду виплат, на які нараховуються страхові внески, платники одночасно з видачею зазначених сум зобов’язані сплачувати авансові платежі у вигляді сум страхових внесків, що нараховуються на ці виплати (абзац 5 частини 6 ст. 20 Закону).

При недостатності

грошових коштів у страхувальника для здійснення в повному обсязі виплати заробітної плати (доходу) і одночасної сплати авансових платежів виплата зазначених сум (грошових коштів на оплату праці) і сплата страхових внесків (авансових платежів) здійснюється у пропорційних розмірах у порядку, визначеному правлінням Пенсійного фонду (абзац 6 частини 6 ст. 20 Закону).

Порядок сплати авансових платежів визначено п.п. 5.1.5 п. 5.1 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. № 21-1 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 р. за № 64/8663 (зі змінами)*.

* Докладніше див. матеріал на с. 35. — Прим. ред.

Заступник голови правління О. Коренєв