12.02.2007

Щодо складання ф. № 1-підприємництво в умовах чинності нового класифікатора ДК 009:2005

Лист від 26.01.2007 р. № 18-14/16

Щодо складання ф. № 1-підприємництво в умовах чинності нового класифікатора ДК 009:2005

Лист Державного комітету статистики України від 23.01.2007 р. № 18-14/16

 

Держкомстат розглянув питання <...> щодо складання державної статистичної звітності зі структурної статистики у зв’язку із введенням в дію національного класифікатора ДК 009:2005 «Класифікація видів економічної діяльності» (КВЕД) на заміну ДК 009-96 та повідомляє.

Для проведення державного статистичного спостереження № 1-підприєництво усі респонденти забезпечуються відповідними бланками та Інструкціями щодо складання звітності зі структурної статистики. Додаток до зазначеної Інструкції, затвердженої наказом Держкомстату від 20.10.2006 № 489, містить перелік кодів видів економічної діяльності за КВЕД (ДК 009:2005), необхідних для заповнення зазначеної звітності. Згідно з Інструкцією

у підрозділах 2.1, 2.2 та розділу 7 ф. № 1-підприємництво (річна) та підрозділі 2.1 ф. № 1-підприємництво (коротка) — річна у вільних рядках цих звітів за відповідними показниками респондентами самостійно вказуються дані щодо наявних видів економічної діяльності за КВЕД (ДК 009:2005), тобто тих, які фактично здійснювалися підприємством протягом звітного періоду.

Відповідно до Плану заходів з впровадження в державну статистичну діяльність національного класифікатора ДК 009:2005 «Класифікація видів економічної діяльності» (КВЕД) на 2006 рік, затвердженого наказом Держкомстату від 28.03.2006 № 101, для забезпечення впровадження в державну статистичну діяльність зазначеного класифікатора було здійснено перекодування видів економічної діяльності підприємств та організацій у Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України (ЄДРПОУ), а також актуалізацію комплексів електронної обробки інформації.

Перекодування видів економічної діяльності ніяким чином не змінювало самої діяльності, здійснюваної суб’єктами господарювання, а стосувалося лише її кодового позначення в Реєстрі і, незважаючи на те, що у довідках з ЄДРПОУ, виданих суб’єктам до 01.04.2006, дані щодо коду виду економічної діяльності можуть бути проставлені за ДК 009-96, при формуванні обстежуваної сукупності підприємств та організацій зі структурної статистики (тобто при прийманні звітів № 1-підприємництво) суб’єкти враховуються за результатами здійсненого перекодування.

Крім того, повідомляємо що, згідно з п. 8 Положення про Єдиний державний реєстр підприємств та організацій України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.06.2005 № 499,

на підставі даних державного статистичного спостереження № 1-підприєництво за 2006 рік відповідно до статистичної методології Держкомстатом у поточному році буде розраховано основний фактичний вид економічної діяльності підприємств і організацій та поінформовано про це державних реєстраторів й суб’єктів господарювання.

З огляду на вищезазначене вважаємо, що проблема застосування чинного законодавства у порушених питаннях відсутня.

Заступник голови К. Шишкіна



коментар редакції

Довідка від органу статистики: міняти — не міняти...

Цим листом Держкомстат заспокоїв респондентів, які у зв’язку із заміною класифікатора ДК 009-96 на викладений у новій редакції класифікатор ДК 009:2005 «Класифікація видів економічної діяльності» (КВЕД), який набрав чинності з 1 квітня 2006 року, занепокоїлися от з якого приводу: а чи не слід їм обновляти (обмінювати на нові) свої довідки, що отримані в органах Держкомстату раніше, а отже, що містять коди економічної діяльності (і зокрема, основного її виду) згідно із застарілим ДК 009-96?

По суті, Держкомстат стверджує, що приводу для хвилювання немає, тому що йому самому абсолютно байдуже, згідно з яким із класифікаторів зазначено КВЕД у статзвітності респондента: органи Держкомстату легко перекодують старе на нове. Більше того, Держкомстат береться в поточному році повідомити про відповідні нові КВЕД як держреєстраторів, так і самих суб’єктів господарювання (респондентів), після того, як обробить статзвітність останніх (зокрема, форму №1-підприємництво). Інакше кажучи: у цій формі можна зазначати колишні КВЕД (згідно зі старим класифікатором ДК 009-96).

У принципі, кажучи формально, Держкомстат немає підстав вимагати обов’язкової заміни довідок (навіть якщо йому б цього і хотілося — з огляду на платність подібної процедури). Але це — у принципі, і тільки в межах взаємовідносин з цим відомством, для якого перекодування — свята справа. Проте, як відомо, довідка надається не тільки органам статистики, і де гарантія, що раптом який-небудь «чужий» орган відмовиться вникати в тонкощі перекодування? Тим паче, що в Єдиному держреєстрі, завдяки зусиллям Держкомстату, у суб’єкта вже красуватиметься новий КВЕД...

Одне добре: щодо взаємовідносин страхувальників з Фондом соціального страхування від нещасних випадків та профзахворювань, то нагадуємо, що завдяки наказу Держспоживстандарту від 21.04.2006 р. № 124 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 93) страхувальників позбавлено від головного болю з перекодуванням, оскільки за них усе зробить Фонд і сам доведе до кожного страхувальника клас професійного ризику виробництва, який відповідає його діяльності (принаймні, до 01.07.2007 р.), а свою ставку на 2007 рік той дізнається зі статті 91 Закону про держбюджет-2007 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 1-2).

В іншому ж відносно заміни довідки виходить майже за класиком: можна її і не міняти, якщо вас не цікавить результат...