22.02.2007

Обмін об’єкта рухомого майна на нерухоме

Лист від 02.03.2005 р. № 1804/6/17-3116

Обмін об’єкта рухомого майна на нерухоме

Лист Державної податкової адміністрації України від 02.03.2005 р. № 1804/6/17-3116

Державна податкова адміністрація України розглянула <...> лист <...> і повідомляє.

Згідно із Законом України від 22.05.2003 p. № 889-IV «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі — Закон)

доходом з джерелом його походження з України є будь-який доход, одержаний платником податку або нарахований на його користь від здійснення будь-яких видів діяльності на території України, зокрема у вигляді:

доходів від продажу рухомого майна, якщо факт зміни власника (продажу об’єкта рухомого майна) підлягає державній реєстрації та/або нотаріальному посвідченню згідно із законом України, або якщо місце вручення такого рухомого майна набувачеві знаходиться на території України (пп. «ж» п. 1.3 ст. 1 Закону),

доходів від продажу нерухомого майна, розташованого на території України (пп. «є» п. 1.3 ст. 1 Закону).

Згідно із Цивільним кодексом України (ст. ст. 715, 716, далі — ЦК)

за договором міни (бартеру) кожна із сторін зобов’язується передати другій стороні у власність один товар в обмін на інший товар.

Кожна із сторін договору міни є продавцем того товару, який він передає в обмін, і покупцем товару, який він одержує взамін.

До договору міни застосовуються, зокрема, загальні положення про купівлю-продаж

. Згідно із загальними положеннями про купівлю-продаж, встановленими параграфом 1 ЦКУ (ст. 657), договір купівлі-продажу земельної ділянки, єдиного майнового комплексу, житлового будинку (квартири) або іншого нерухомого майна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвід-ченню та державній реєстрації.

Отже, якщо однією із сторін договору міни, зокрема юридичною особою, продається (обмінюється) об’єкт нерухомого майна, такий договір повинен бути укладений у письмовій формі і нотаріально посвідчений у встановленому порядку.

Оскільки до договору міни застосовуються загальні положення про купівлю-продаж і Закон не встановлює окремого порядку оподаткування доходів фізичних осіб у разі обміну об’єкта рухомого майна на об’єкт нерухомого майна, оподаткування таких операцій здійснюється за правилами, встановленими

пунктами 11.1 — 11.2 статті 11 та пунктом 12.1 статті 12 Закону.

Платниками податку з доходу згідно з Законом є тільки фізичні особи

.

Заступник голови С. Лекарь