04.01.2007

Пошта редакції. Чи можна амортизувати кондиціонер у податковому обліку

Відповідь на запитання

Чи можна амортизувати кондиціонер у податковому обліку

 

Наше підприємство у 2006 році придбало кондиціонер до офісу. Скажіть, чи можна віднести його до виробничих фондів та амортизувати в податковому обліку?

(м. Запоріжжя)

 

Кондиціонер, розміщений в офісі

, вартістю понад 1000 гривень є виробничим основним фондом і підлягає амортизації у складі основних фондів групи 2.

Обґрунтуємо нашу позицію.

По-перше

, про зв’язок кондиціонера з господарською діяльністю свідчить його цільове призначення — регулювати мікроклімат у виробничих приміщеннях, тобто він сприяє виконанню завдань підприємства з охорони праці. Зокрема, зауважимо, що організація систем кондиціонування є валововитратним заходом згідно з абз. 6 п. 1 Переліку заходів та засобів з охорони праці, витрати на здійснення та придбання яких включаються до валових витрат, затвердженого постановою КМУ від 27.06.2003 р. № 994, де якраз і застерігаються такі витрати.

Звичайно, у

Переліку йдеться про валові витрати, однак ми вважаємо за можливе провести тут аналогію для підтвердження права амортизувати кондиціонер у складі основних фондів — адже його використання пов’язане з охороною праці, а отже, відноситься до господарської діяльності підприємства.

По-друге

, відповідно до абз. 8 п.п. 8.1.4 Закону про податок на прибуток невиробничими вважаються об’єкти, розміщені в невиробничих приміщеннях (що використовуються в таких приміщеннях). Оскільки кондиціонер розміщено в офісному (тобто у виробничому) приміщенні, то навіть формально кондиціонер не підпадає під визначення невиробничих фондів.

Слід зауважити, що позиція податкових органів із цього питання є суперечливою. Наприклад, у

листі від 14.01.2002 р. № 256/6/15-1216 ДПАУ дозволяє амортизувати у складі виробничих фондів холодильник, мікрохвильову піч та чайник, придбані для створення необхідних умов працівникам. Такий же позитивний тон має і постанова ВГСУ від 03.08.2005 р. у справі № 25/289 (у частині підтвердження того, що кавоварки, обігрівачі, електрочайники для апарату управління підприємства пов’язані з господарською діяльністю).

Однак уже в

листі ДПА у м. Києві від 20.06.2003 р. № 655/10/31-105 висловлюється позиція «проти» — київські податківці не бачать підстави віднести кондиціонер та обігрівач до складу виробничих ОФ.

Ще раз підкреслимо:

на нашу думку, амортизувати кондиціонер як об’єкт виробничих основних фондів можна.

На закінчення варто зазначити, що установлення кондиціонера майже завжди поєднується з проведенням робіт із прокладання теплової магістралі. На нашу думку, ці роботи можна розглядати як поліпшення основних фондів групи 1 — приміщень чи будівель, в яких установлюється кондиціонер. Відповідно і витрати на прокладання таких магістралей має бути віднесено на валові витрати в межах 10 % ліміту витрат — згідно з

п.п. 8.7.1 Закону про податок на прибуток або в розмірах перевищення ліміту збільшать балансову вартість відповідного об’єкта групи 1 основних фондів.

Відповідь підготував економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор» Антон Кліменко