12.07.2007

Думка фахівців офіційних органів. Факторинг не оподатковується ПДВ залежно від характеру об’єкта боргу

Стаття

Факторинг не оподатковується ПДВ залежно від характеру об’єкта боргу

 

Чи має нараховувати ПДВ платник — перший кредитор у разі переуступки ним прав вимоги боргу третьої особи другому кредитору за договором факторингу?

 

Відповідно до п.п. 3.2.5 п. 3.2 ст. 3 Закону № 168/97-ВР не є об’єктом оподаткування ПДВ операції з торгівлі за грошові кошти або цінні папери борговими зобов’язаннями,

за винятком операцій з інкасації боргових вимог та факторингу (факторингових операцій), крім факторингових операцій, якщо об’єктом боргу є валютні цінності, цінні папери, у тому числі компенсаційні папери (сертифікати), інвестиційні сертифікати, іпотечні сертифікати з фіксованою дохідністю, житлові чеки, земельні бони та деривативи.

Визначення терміна «факторинг» наведено в п. 1.10 ст. 1 Закону № 168/97-ВР, відповідно до якого це — операція з переуступки першим кредитором прав вимоги боргу третьої особи другому кредитору з попередньою або наступною компенсацією вартості такого боргу першому кредитору.

Як бачимо, з об’єкта оподаткування ПДВ виключено лише ті факторингові операції, в яких об’єктом боргу є валютні цінності, цінні папери, у тому числі компенсаційні папери (сертифікати), інвестиційні сертифікати, іпотечні сертифікати з фіксованою дохідністю, житлові чеки, земельні бони та деривативи.

Отже, у разі якщо у факторингових операціях об’єктом боргу виступатимуть інші об’єкти, то такі операції підлягатимуть обкладанню ПДВ на загальних підставах за ставкою 20 %.

Відповідь підготовлено за сприяння:

Юрія Лапшина, заступника директора Департаменту податку на додану вартість ДПА України

Людмили Космічної, заступника директора Департаменту

Алли Кононової, начальника відділу розгляду звернень

Журнал «Вісник податкової служби України», 2007 р., № 12, с. 23