19.07.2007

Пошта редакції. Самостійно виправляємо помилку з ПДВ після проведення податкової перевірки

Відповідь на запитання

Самостійно виправляємо помилку з ПДВ після проведення податкової перевірки

 

На підприємстві було знайдено помилки, пов'язані із завищенням зобов'язань з ПДВ. Проте ці помилки відносяться до періоду, який уже було перевірено працівниками ДПІ. Чи можна коригувати зобов'язання з ПДВ у вже перевіреному періоді?

(м. Сімферополь)

 

Відповідно до

п. 5.1 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181 і п.п. 4.4 Порядку заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166 виправити самостійно виявлені помилки в декларації з ПДВ можна двома способами:

1) у декларації за будь-який наступний звітний період, протягом якого знайдено помилки;

2) в уточнюючому розрахунку (УР) за формою, наведеною в додатку 5

до Порядку № 166.

Єдиним

обмеженням виправлення помилки через уточнюючий розрахунок та декларацію з ПДВ є строк давності, що дорівнює 1095 дням.

Разом з тим у

п. 17.2 Закону про ПДВ зазначається про необхідність подання УР або виправлення помилки в поточній декларації до перевірки підприємства контролюючим органом. Проте цей пункт поширюється тільки на випадки заниження податкового зобов'язання, а отже, у цій ситуації застосовуватися не може*.

* У разі виявлення помилки, яка спричинила заниження податкового зобов’язання, фраза «до початку перевірки» не втрачає своєї актуальності, оскільки, найімовірніше, платника перевірятимуть ще не один раз.

Отже, способи виправлення помилок, перелічені в

п. 5.1 Закону № 2181, застосовуються у тому числі і до помилок, виявлених після перевірки податковими органами .

У цьому відношенні інтерес викликає

лист ДПАУ від 25.05.2001 р. № 6901/7/16-1117 // «Податки та бухгалтерський облік», 2001, № 51, в якому зазначено: якщо у платника було проведено документальну перевірку та за її результатами донараховано або зменшено суму податку, визначену платником до сплати до бюджету або до відшкодування з бюджету, то за ті звітні періоди, за які проведено перевірку, як правило, уточнена декларація подаватися не повинна, оскільки всі помилки має бути виявлено в результаті перевірки. Виняток становить лише випадок, коли перевірку проведено некваліфіковано, помилок не знайдено, а наявність помилок у перевіреному звітному періоді доведено платником документально. У цьому разі щодо осіб, які проводили перевірку, може бути проведено службове розслідування та вжито відповідні заходи впливу, а уточнену декларацію має бути прийнято.

Як бачимо, виправлення подібних помилок цілком можливе, проте буде не зовсім приємним для податкового інспектора, який проводив перевірку на цьому підприємстві.

Матеріал підготувала економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Марина Ковенко