04.06.2007

Про службові відрядження

Лист від 30.03.2007 р. № 31-18030-07-7/6449

Про службові відрядження

Лист Міністерства фінансів України від 30.03.2007 р. № 31-18030-07-7/6449

 

Міністерство фінансів на виконання доручення Кабінету Міністрів України від 03.03.2007 р. № 10255/1/1-07 розглянуло <...> лист щодо службових відряджень і в межах компетенції повідомляє.

Підпунктом 5.4.8 пункту 5.4 статті 5 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» встановлено, що

добові витрати — це витрати на харчування та фінансування інших власних потреб фізичної особи, понесених у зв’язку з її відрядженням.

Порядок відшкодування добових витрат при відрядженнях за кордон у разі включення вартості харчування до проїзних документів

урегульовано підпунктом «б» пункту 1.7 частини 1 та підпунктом «г» пункту 2.1.2 частини 2 розділу II «Порядок відрядження за кордон» Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 13.03.98 р. № 59 (зі змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства фінансів України від 04.03.2003 р. № 179, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 31.03.2003 р. за № 247/7568), зокрема:

для працівників підприємств усіх форм власності

— у разі включення витрат на харчування до проїзних документів добові витрати відшкодовуються в межах граничних норм з урахуванням кількості разів харчування на добу. Залежно від кількості разів харчування на добу впродовж відрядження перерахунок здійснюється за кожну добу окремо. Зазначені граничні норми встановлені пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України від 23.04.99 р. № 663 «Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон»;

для державних службовців та інших осіб, які направляються у відрядження підприємствами, що повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів

— у разі якщо вартість харчування включається до проїзних документів без визначення конкретної суми, то добові витрати відшкодовуються в розмірах, що визначаються у відсотках до норм добових витрат для даної зарубіжної країни згідно з додатком до постанови Кабінету Міністрів України від 23.04.99 р. № 663, зокрема: 80 відсотків — при одноразовому, 55 відсотків — при дворазовому, 35 відсотків — при триразовому харчуванні.

Крім того, слід зазначити, що відповідно до підпункту «г» згаданого вище пункту 2.1.2 витрати на харчування, вартість якого визначена і включена до проїзних документів, оплачуються відрядженим за рахунок добових.

Враховуючи наведене, при визначенні розміру добових витрат при відрядженні за кордон в разі, якщо в авіаквитку є позначка про те, що вартість харчування включено до вартості авіаквитка, необхідно керуватися вищевказаними пунктами Інструкції.

Щодо порядку відшкодування

працівникові, направленому у відрядження, витрат на оплату проживання у готелі зазначаємо, що виходячи з положень вищевказаної Інструкції відрядженому працівникові незалежно від того, за яку кількість місць в готелі він поніс витрати, зазначені витрати можуть бути відшкодовані у розмірі, що відповідає вартості одного місця у готельному номері.

Щодо можливості видачі авансу на відрядження частками та застосування штрафних санкцій

в такому випадку за порушення готівкового обігу, то відповідно до Закону України «Про Національний банк України» питання організації готівкового грошового обігу є компетенцією Національного банку України.

Заступник міністра С. Рибак



коментар редакції

Вплив харчування в літаку на розмір добових; відшкодування витрат на проживання в багатомісному номері

1. Харчування в літаку

. Мінфін уже неодноразово звертався до цієї теми, але його роз’яснення однаковістю, на жаль, не відрізняються.

У листі від 17.02.2005 р. № 31-06230-13-10/2362 («Податки та бухгалтерський облік», 2005, спецвипуск № 7) наведено такий висновок:

«…якщо в авіаквитках відсутня інформація про

вартість харчування (або відмітка про надане харчування без визначення його вартості), то добові витрати при відряджанні за кордон державним службовцям і працівникам підприємств, установ та організацій, що повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок коштів бюджетів, відшкодовуються в повному обсязі залежно від країни відряджання (згідно з додатком до постанови Кабінету Міністрів України від 23 квітня 1999 року № 663 «Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон», а для працівників інших підприємств, що не належать до бюджетної сфери, добові витрати в цьому випадку відшкодовуються в рамках граничних норм, установлених згідно з підпунктом «а» пункту 1 згаданої вище постанови Кабінету Міністрів України (у сумі до 280 гривень)».

У листі від 05.03.2007 р. № 31-18030-07-29/4504 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 30), Мінфін дає таке роз’яснення:

«За відсутності в проїзних документах

відміток про надане харчування добові витрати при відрядженні державних службовців і працівників підприємств, установ, організацій, що повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок коштів бюджетів, відшкодовуються в повному обсязі залежно від країни відрядження згідно з додатком до зазначеної постанови Кабінету Міністрів України, а для працівників інших підприємств, які не належать до бюджетної сфери, добові витрати відшкодовуються в межах граничних норм, установлених згідно з підпунктом «а» пункту 1 згаданої вище постанови Кабінету Міністрів України».

Як бачимо, Мінфін виступав за відшкодування добових

у повному обсязі як в ситуації, коли в авіаквитку відсутня інформація про вартість харчування (і більше того, навіть коли є вказівка про надане харчування, але вартість самого харчування не виділено), так і в ситуації коли немає відміток про харчування.

Другий висновок Мінфіну виглядає повністю логічним: немає відміток про харчування — немає і самого харчування. Цього не можна сказати про перший висновок. Він хоча і вельми привабливий для відряджених працівників, але недостатньо переконливий, адже на розмір добових впливає не вартість, а

кількість разів харчування на добу. У цьому сенсі висновок листа, що коментується, видається зваженішим. У ньому Мінфін як умову для зменшення розміру добових називає відмітку в авіаквитку про включення вартості харчування до вартості авіаквитка.

Зазначимо також, що безпосередньо в постанові КМУ від 23.04.99 р. № 663 знижені добові встановлено тільки для випадків, коли витрати на харчування включено

до рахунків на проживання в готелях. Про включення витрат на харчування до проїзних квитків (як підстави для застосування знижених добових) ідеться лише в Інструкції № 59.

2. Проживання в багатомісному номері

. І це запитання вже роз’яснювалося Мінфіном раніше. У листі від 19.12.2005 р. № 31-18030-07-13/27437 роз’яснювалося: відрядженому працівнику не може бути відшкодовано витрати на оплату двох місць у двомісному номері в готелі. Аналогічно висловлюється Мінфін і в листі, що коментується. Звертає на себе увагу той факт, що відповідну частину документа не забезпечено посиланнями на конкретні положення нормативних актів.

Ми ж вважаємо, що

чинне законодавство не обмежує розмір відшкодування витрат на наймання житлового приміщення сумою, що припадає на оплату одного готельного місця . Тому, якщо проведені витрати не перевищують установлений підприємством рівень (за наявності такого обмеження), то вся їх сума підлягає відшкодуванню як витрат на відрядження і незважаючи на позицію податківців потрапляє до складу валових витрат.

3

. Виплата авансу частинами. Мінфін вирішив, що відповідь на це запитання виходить за рамки його повноважень і перебуває в компетенції НБУ. Тому в цьому випадку є сенс звернутися до роз’яснень Нацбанку (див. лист НБУ від 06.02.2007 р. № 11-113/454-1255 на с. 17).

Дмитро Винокуров