07.06.2007

Програмне забезпечення вартістю менше 1000 грн. включається до валових витрат

Лист від 23.03.2005 р. № 2418/6/11-1116

Програмне забезпечення вартістю менше 1000 грн. включається до валових витрат

Лист Державної податкової адміністрації України від 23.03.2005 р. № 2418/6/11-1116

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист <...> щодо відображення в податковому обліку операцій з придбання та поновлення програмного забезпечення і повідомляє наступне.

Підпунктом 8.2.1 пункту 8.2 статті 8 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» встановлено, що

під терміном «основні фонди» слід розуміти матеріальні цінності, які призначаються платником податку для використання в господарській діяльності платника податку протягом періоду, який перевищує 365 календарних днів з дати введення в експлуатацію таких матеріальних цінностей, та вартість яких перевищує 1000 грн. і поступово зменшується у зв’язку з фізичним або моральним зносом.

Витрати на придбання будь-яких матеріальних цінностей, вартість яких не перевищує 1000 грн., призначених для використання в господарській діяльності платника податку, включаються до складу валових витрат платника податку в загальному порядку та враховуються для цілей застосування пункту 5.9 статті 5 зазначеного Закону.

Відповідно до пункту 5.1 статті 5 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств»

до складу валових витрат виробництва та обігу включається сума будь-яких витрат платника податку у грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, здійснюваних як компенсація вартості товарів (робіт, послуг), які придбаваються (виготовляються) таким платником податку для їх подальшого використання у власній господарській діяльності.

Таким чином,

витрати на придбання програмного забезпечення, яке використовується у господарській діяльності платника і вартість якого менше 1000 гривень, та поновлення цього програмного забезпечення включаються до складу валових витрат такого платника.

Одночасно повідомляємо, що відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» Міністерство фінансів України визначає принципи та методи ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності.

Враховуючи зазначене, за роз’ясненням щодо відображення операцій з придбання та поновлення програмного забезпечення у бухгалтерському обліку пропонуємо звернутися до Міністерства фінансів України.