14.06.2007

Пошта редакції. Розподілення вхідного ПДВ та звичайні ціни

Відповідь на запитання

Розподілення вхідного ПДВ та звичайні ціни

 

Підприємство придбало товари, які планується використовувати як в оподатковуваних, так і у звільнених від оподаткування операціях. Частину суми сплаченого ПДВ, яка відповідає частці використання таких товарів в оподатковуваних операціях, включено до складу податкового кредиту, решту — до валових витрат підприємства. Чи необхідно в цьому випадку орієнтуватися на звичайні ціни?

(м. Харків)

 

Як передбачено

п.п. 7.4.3 Закону про ПДВ, у разі якщо товари частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково ні, то до суми податкового кредиту включається та частина сплаченого податку, яка відповідає частині використання таких товарів в оподатковуваних операціях. Інша частина сплаченого ПДВ включається до валових витрат відповідно до третього абзацу п.п. 5.3.3 Закону про податок на прибуток. При цьому має дотримуватися умова: товари необхідно використовувати в господарській діяльності підприємства.

Незважаючи на те що в

п.п. 7.4.3 Закону про ПДВ згадки про звичайні ціни немає, орієнтуватися на них при відображенні податкового кредиту потрібно. А от щодо валових витрат, то в загальному випадку до них звичайноцінове обмеження відповідно до Закону про податок на прибуток не застосовується.

Інакше кажучи, придбаваючи партію товару, який лише частково використовується в оподатковуваних операціях, за цінами вищими за звичайні,

підприємству необхідно визначити суму ПДВ, яка потрапить:

до податкового кредиту (є добутком суми ПДВ у межах звичайних цін та частки оподатковуваних операцій);

до валових витрат (визначається як різниця між сумою сплаченого ПДВ та сумою податкового кредиту).

Приклад

. Підприємство придбало партію товару за ціною 3600 грн., у тому числі ПДВ — 600 грн., разом з тим звичайна ціна на ці товари дорівнює 2700 грн., у тому числі ПДВ — 450 грн. Необхідно відобразити зазначені операції в обліку підприємства.

Для наочності наведемо дані у вигляді таблиці.

 

Ціна

Сума

Частка оподатковуваних операцій

Включається

до податкового кредиту

до валових витрат

Договірна

3000 + 600 = 3600

70 %

315

(450 х 70 %)

3285

(3000 + (600 - 315))

Звичайна

2250 + 450 = 2700

 

 

Придбання матеріалів в обліку підприємства

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Податковий облік

дебет

кредит

ВД

ВВ

Відображено оприбуткування товару від постачальника

281

631

3000

3000

Збільшено вартість матеріалів, які не використовуються в оподатковуваних операціях, на суму ПДВ

281

631

285*

285

* Сума непрямих податків, які не відшкодовуються підприємству, збільшує первісну вартість матеріалів (п. 9 П(С)БО 9 «Запаси»).

Відображено суму податкового кредиту, що припадає на частину матеріалів, які використовуються в оподатковуваних операціях

641

631

315

 

Марина Ковенко, економіст-аналітик