18.06.2007

Думка фахівців офіційних органів. В яких випадках можуть опечатати касу

Відповідь на запитання

В яких випадках можуть опечатати касу

 

Чи мають право працівники органів ДКРС у ході проведення ревізії опечатувати касу? Якщо мають, то в яких випадках і на який строк?

 

Право опечатувати каси, касові приміщення, склади та архіви надано органам ДКРС

Законом України «Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні» від 26.01.93 р. № 2939-XI. Таке право виникає тільки у визначених законом випадках.

Опечатування кас, касових приміщень, складів та архівів

(далі — опечатування) здійснюється після письмового звернення органу ДКРС до суду в разі відмови керівника установи, що ревізується, провести інвентаризацію основних фондів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів та розрахунків. Звернення до суду має за мету спонукати підконтрольний об’єкт усе-таки провести інвентаризацію.

Порядок опечатування органами державної контрольно-ревізійної служби кас, касових приміщень, складів та архівів

затверджено постановою КМУ від 26.07.2006 р. № 1028. Відповідно до пункту 3 цього Порядку безпосереднє опечатування здійснюється посадовою особою органу ДКРС у присутності не менше ніж двох понятих та представника об’єкта контролю.

Хто ж може бути понятими? Ними можуть бути будь-які дієздатні особи, зокрема, працівники об’єкта, що ревізується, і працівники органу конт-рольної служби, які не беруть участі в проведенні ревізії. Проте не можуть бути понятими: керівник установи, його заступники та особи, відповідальні за збереження основних фондів, ТМЦ, грошових коштів у касах, касових приміщеннях, на складах та в архівах, що підлягають опечатуванню.

Посадові особи органу ДКРС письмово інформують керівника установи про місце, дату і час проведення опечатування. При цьому керівник установи зобов’язаний забезпечити безперешкод-
ний доступ понятих до такого місця.

Факт опечатування оформляється протоколом у двох примірниках. Перший примірник протоколу долучається до матеріалів ревізії, другий — відсилається керівнику підконтрольного об’єкта листом з повідомленням про вручення. У разі нез’явлення до місця опечатування представника підконтрольного об’єкта опечатування може здійснюватися і без його присутності. У цьому випадку в протоколі здійснюється запис про це.

Звертаємо увагу:

опечатування здійснюється на строк до прийняття судом рішення про проведення інвентаризації, але не більше ніж на 24 години з моменту опечатування . У разі неприйняття судом рішення до закінчення зазначеного строку, приміщення може бути опечатано повторно (знову-таки до прийняття судом відповідного рішення).