25.06.2007

Новини законодавства. Прийнято закон, що регулює порядок поводження з ГМО

Новини від 31.05.2007 р. № 1103-V

Прийнято закон, що регулює порядок поводження з ГМО

 

Законом України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів» від 31.05.2007 р. № 1103-V

визначено відносини між органами виконавчої влади, виробниками, продавцями (постачальниками), розробниками, дослідниками, науковцями і споживачами генетично модифікованих організмів (далі — ГМО) та продукції, виробленої за технологіями, які передбачають розроблення, створення та поводження з ГМО із забезпеченням біологічної та генетичної безпеки.

Згідно із

Законом генетично-інженерна діяльність у закритій системі підлягає ліцензуванню.

ГМО, які використовуються

у відкритій системі, повинні відповідати вимогам біологічної та генетичної безпеки за умови дотримання передбаченої технології використання.

Також буде створено Державні реєстри ГМО та продукції, виробленої з їх застосуванням, в яких реєструватиметься така продукція:

— сорти сільськогосподарських рослин та породи тварин, створені на основі ГМО;

— засоби захисту рослин, отримані з використанням ГМО;

— ГМО джерела харчових продуктів, а також харчові продукти, косметичні засоби, лікувальні засоби, які містять ГМО або отримані з їх використанням;

— ГМО джерела кормів, а також кормові добавки та ветеринарні препарати, які містять ГМО або отримані з їх використанням.

Державна реєстрація здійснюється строком на п’ять років на безоплатній основі. Перереєстрація здійснюється в тому ж порядку, що і реєстрація.

Закон набуде чинності з дня офіційного опублікування.