25.06.2007

Пошта редакції. Хто несе відповідальність за перевищення 10-тисячної межі при готівкових розрахунках

Відповідь на запитання

Хто несе відповідальність за перевищення 10-тисячної межі при готівкових розрахунках

 

Якщо до каси юридичної особи іншою юридичною чи фізичною особою (приватним підприємцем) внесено суму понад 10000 грн., то хто в цьому випадку несе відповідальність за перевищення граничної суми готівкового розрахунку?

(м. Харків)

 

Насамперед зауважимо, що

відповідальність за перевищення граничної суми готівкових розрахунків чинним законодавством покладено на платника цієї готівки, а не на підприємство, що її прийняло. Пояснюється це так.

Готівкові розрахунки

, що здійснюються підприємством, регламентуються Положенням про ведення касових операцій в національній валюті в Україні, затвердженим постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637 (далі — Положення № 637). Так, згідно з п. 2.3 цього Положення гранична сума готівкових розрахунків одного підприємства (підприємця) з іншим підприємством (підприємцем) протягом одного дня за одним чи декількома платіжними документами не може перевищувати визначену величину, яка на сьогодні становить 10000 грн. Про це, у свою чергу, зазначено в постанові Національного банку України «Про встановлення граничної суми готівкового розрахунку» від 09.02.2005 р. № 32.

Якщо наведена вище норма порушується, то згідно з

п. 2.3 Положення № 637 сума коштів, що перевищує 10000 грн., додається до фактичних залишків у касі платника готівки на кінець дня одноразово в день здійснення цієї операції. Далі порівнюється отримана розрахункова сума із затвердженим лімітом каси, і в разі його перевищення до такого платника застосовується штраф у двократному розмірі сум виявленої понадлімітної готівки за кожний день (ст. 1 Указу Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12.06.95 р. № 436/95).

Зауважимо, що відповідно до

п. 2.7 Положення № 637 ліміт каси не встановлюється для фізичних осіб — підприємців, отже, і міра відповідальності за перевищення граничної суми готівкових розрахунків щодо них не застосовується.

Катерина Білоус, економіст-аналітик