25.06.2007

Пошта редакції. Придбання товару в підприємця для перепродажу не позбавляє його статусу роздрібного торговця

Відповідь на запитання

Придбання товару в підприємця для перепродажу не позбавляє його статусу роздрібного торговця

 

Якщо в підприємця у Свідоцтві про сплату єдиного податку як вид діяльності зазначено «роздрібну торгівлю», то чи не вважатиметься продаж товару підприємству за безготівковим розрахунком оптовою торгівлею? Чи не спричинить така операція необхідності підприємству-покупцю утримувати ПДФО з таких доходів підприємця?

(м. Одеса)

Найімовірніше, запитання, поставлене читачем, пов’язане зі

спробами податкових органів нав’язати утримання ПДФО з доходів підприємця, не зазначених у свідоцтві про сплату єдиного податку. Проте на користь того, що операції з придбання товарів юридичною особою у фізичної особи — підприємця підпадають під вид діяльності «роздрібна торгівля», зазначений у свідоцтві, свідчать такі факти.

Продаж товару

юридичній особі на умовах публічного договору роздрібної купівлі-продажу (на стандартних умовах продажу всім роздрібним покупцям) не може вважатися операцією оптової торгівлі навіть, якщо такий товар буде перепродано або використано в діяльності підприємства згодом. Обґрунтуванням цього є визначення і суть договору роздрібної купівлі-продажу в Цивільному кодексі України від 16.01.2003 р. № 435-IV (далі — ЦКУ). Згідно зі ст. 698 ЦКУ продавець, який здійснює підприємницьку діяльність з продажу товару, зобов’язується передати покупцю товар, що звичайно призначається для особистого, домашнього або іншого використання, не пов’язаного з підприємницькою діяльністю, а покупець зобов’язується прийняти товар і оплатити його. Отже, законодавцем допускається можливість роздрібної купівлі товару для будь-яких цілей, у тому числі і для використання, пов’язаного з підприємницькою діяльністю.

Якщо звернутися до

Національного стандарту України «Роздрібна і оптова торгівля. Терміни та визначення понять», затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 08.06.2004 р. № 130 (далі — ДСТУ 4303:2004), там наведено визначення оптової торгівлі як виду економічної діяльності у сфері товарообігу, що охоплює купівлю-продаж товарів за договорами поставки партіями для подальшого їх продажу кінцевому споживачу через роздрібну торгівлю або для виробничого споживання та надання пов’язаних з цим послуг. Зауважимо, що оптова торгівля має жорстку прив’язку до договорів поставки, і якщо покупця та продавця не зв’язує такий договір, то з позиції Держспоживстандарту оптового статусу такий продаж не матиме (докладніше ці аспекти розглянуто в статті «Юридична особа може бути роздрібним покупцем» // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 21).

Отже, ця операція

не виходить за межі виду діяльності, зазначеного у Свідоцтві про сплату єдиного податку, на підставі визначення та суті договору роздрібної купівлі-продажу, наведеного в ЦКУ, а також формальної невідповідності такої операції визначенню оптової торгівлі згідно з ДСТУ 4303:2004. Тому ПДФО з такої фізичної особи — підприємця підприємство утримувати не повинно (звичайно, за наявності у нього відповідних документів: Свідоцтва про реєстрацію підприємницької діяльності, Свідоцтва про сплату єдиного податку, платіжних документів про сплату єдиного податку).

Сергій Кирилов, економіст-аналітик