25.06.2007

Пошта редакції. Якщо підприємство придбаває у підприємця товари

Відповідь на запитання

Якщо підприємство придбаває у підприємця товари

 

Підприємство придбаває товари для провадження власної діяльності у фізичних осіб — підприємців (перебувають як на загальній, так і на спрощеній системі оподаткування). Які документи, що дають підстави підприємству не утримувати з цих підприємців ПДФО, вони повинні надати?

(м. Одеса)

 

Спочатку слід зауважити, що згідно з

п.п. 9.12.1 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон про податок з доходів) оподаткування доходів, отриманих фізичною особою від продажу нею товарів (надання послуг, виконання робіт) у межах її підприємницької діяльності без створення юридичної особи здійснюється за правилами, установленими спеціальним законодавством з цих питань. До такого спеціального законодавства належить Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» від 28.06.99 р. № 746/99 (далі — Указ № 746), який регламентує спрощену систему оподаткування, і розділ IV Декрету Кабінету Міністрів «Про прибутковий податок з громадян» від 26.12.92 р. № 13-92 (далі — Декрет № 13-92), який установлює правила загальної системи оподаткування.

Разом з тим ні в

Указі № 746, ні в Декреті № 13-92, ні в Законі про податок з доходів не зазначено, як фізична особа — підприємець має надавати підтвердження податковому агенту, що вона перебуває на тій чи іншій системі оподаткування та сплачує той чи інший податок, а також те, що дохід, який вона одержує, пов’язаний безпосередньо з підприємницькою діяльністю.

Роз’яснення податківців з цього питання міститься в

листі ДПАУ від 13.03.2006 р. № 2241/6/17-0716 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 41). У ньому йдеться про те, що в разі виникнення в підприємства господарських відносин з фізичними особами — підприємцями воно має вимагати копії Свідоцтва про реєстрацію підприємницької діяльності, Свідоцтва про сплату єдиного податку, платіжних документів про сплату єдиного податку чи авансових платежів податку з доходів фізичних осіб з метою уникнення подвійного оподаткування доходів цих осіб. Отже, ці документи будуть підставою для неутримання ПДФО у джерела виплати доходів, а також служитимуть підтвердженням правильності дій підприємства при проведенні перевірок податковими органами.

Зауважимо, що фізична особа — підприємець

може, а не зобов’язана надавати зазначені вище копії документів. Якщо ж копії документів не надано, то, на нашу думку, достатньо зазначити в договорі реквізити відповідних документів та/або вказати такі реквізити в розрахункових документах, якими оформляється перерахування коштів такому підприємцю.

Катерина Білоус, економіст-аналітик