22.03.2007

Щодо сплати санкцій за невиконання нормативу працевлаштування інвалідів

Лист від 09.02.2007 р. № 1/6-81

Щодо сплати санкцій за невиконання нормативу працевлаштування інвалідів

Лист Фонду соціального захисту інвалідів від 09.02.2007 р. № 1/6-81

 

Фондом соціального захисту інвалідів розглянуто <...> лист <...> та повідомляємо про наступне.

Частиною 1 статті 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» зазначено, що для підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських організацій інвалідів, фізичних осіб, які використовують найману працю, установлюється норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів у розмірі чотирьох відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, — у кількості одного робочого місця.

Пунктом 2 Порядку сплати підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами, що використовують найману працю, суми адміністративно-господарських санкцій та пені за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів, затвердженого постановою КМУ № 70 від 31.01.2007, визначено, що роботодавці сплачують суму адміністративно-господарських санкцій відділенням Фонду соціального захисту інвалідів (далі — відділення Фонду) за місцем їх державної реєстрації як юридичних осіб або фізичних осіб — підприємців на балансовий рахунок 3510 в установах Національного банку, відкритий в органах Державного казначейства, або на балансовий рахунок 2510 в установах комерційних банків до 15 квітня року, що настає за роком, в якому відбулося порушення нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів.

Отже,

якщо підприємство має відокремлені підрозділи без статусу юридичної особи, то адміністративно-господарські санкції сплачуються централізовано юридичною особою до територіального відділення Фонду за її місцем реєстрації.

Принагідно хотіли б зауважити, що

наказ № 338 від 29.12.2004 щодо заповнення форми 10-ПІ «Звіт про зайнятість та працевлаштування інвалідів» втратив чинність у зв’язку з прийняттям вищезазначеної постанови.

Перший заступник директора В. Бурлака



коментар редакції

Санкцію за недопрацевлаштування інвалідів сплачує юрособа своєму відділенню Фонду

На додаток до викладеного в листі, що коментується, можна зауважити, що його висновок справедливий не тільки і не стільки завдяки зазначеному у ньому Порядку сплати підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами, що використовують найману працю, суми адміністративно-господарських санкцій та пені за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів, затвердженому постановою КМУ від 31.01.2007 р. № 70 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 13), скільки завдяки Закону України від 21.03.91 р. № 875-ХII «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», який

не передбачає такої категорії суб’єктів цього Закону, як відокремлений підрозділ юридичної особи.

У принципі такий порядок існував і раніше, і оскільки Закон у цій частині не мінявся, то прийняття нового Порядку сплати... замість старого нічого не змінило. Логіка така: адміністративно-господарська санкція сплачується (до речі, нагадаємо, що

за невиконання нормативу у 2006 році її слід сплатити до 15 квітня 2007 року) на підставі Звіту про зайнятість та працевлаштування інвалідів за формою № 10-ПІ, який подається юридичною особою (так би мовити «в цілому»), тому відповідна сплата є обов’язком саме такої юридичної особи, а не її відокремленого підрозділу. Не зайвим буде зазначити, що відповідні показники (середньооблікової кількості штатних працівників за рік, середньооблікової кількості штатних працівників — інвалідів за рік і власне нормативу працевлаштування останніх) розраховуються в такій ситуації теж за юридичною особою «в цілому».

Нагадаємо, що таку позицію ми висловили в статті «Я б узяв частинами. Але мені потрібно відразу» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 65), з якої можна дізнатися подробиці питання.