07.05.2007

Щодо оподаткування ПДВ операцій з перевалки вантажів за межами України

Лист від 06.02.2007 р. № 2280/7/16-1517-05

Щодо оподаткування ПДВ операцій з перевалки вантажів за межами України

Лист Державної податкової адміністрації України від 06.02.2007 р.
№ 2280/7/16-1517-05

ДПАУ розглянула лист ТОВ щодо надання роз’яснення стосовно оподаткування податком на додану вартість операцій з перевалки вантажів за межами митної території України, у разі якщо для виконання таких робіт резидентом додатково залучається нерезидент, і повідомляє.

Згідно з підпунктом 3.1.1 статті 3 Закону України «Про податок на додану вартість» об’єктом оподаткування податком на додану вартість є операції з поставки товарів та послуг, місце надання яких знаходиться на митній території України.

Відповідно до загального правила для визначення місця поставки послуг, встановленого пунктом 6.5 статті 6 Закону, місцем поставки вважається місце, де особа, яка надає послугу, зареєстрована платником цього податку.

Враховуючи зазначені норми законодавства, визначальною умовою для визначення порядку оподаткування податку на додану вартість операцій з надання послуг є місце їх надання (за виключенням тих операцій, за якими встановлено окремий порядок оподаткування).

Окремим підпунктом «г» пункту 6.5 статті 6 Закону визначено, що при здійсненні діяльності, допоміжній транспортній, такій як навантаження, розвантаження, перевантаження, складська обробка товарів та інші аналогічні види робіт (включаючи страхування), місцем поставки послуг є місце, де фактично надаються послуги.

Враховуючи зазначене,

якщо послуги у сфері діяльності, допоміжній транспортній, такій як навантаження, розвантаження, перевантаження, складська обробка товарів та інші аналогічні види робіт (включаючи страхування) фактично надаються за межами митної території України, то операції з їх поставки не є об’єктом оподаткування податком на додану вартість.

А тому послуги

, визначені підпунктом «г» пункту 6.5 статті 6 Закону і надані нерезидентом (експедитором-2) на користь резидента (експедитора-1) за межами митної території України, не є об’єктом оподаткування податком на додану вартість.

Що стосується оподаткування в частині послуг, наданих резидентом

(експедитором-1) резиденту замовнику, то такі послуги включаються до об’єкта оподаткування податком на додану вартість резидента (експедитора-1) за повною ставкою, оскільки такі послуги надані на митній території України.

Заступник голови Л. Боєнко



коментар редакції

Діяльність, допоміжна транспортній: місце поставки та місце надання збігаються

У цьому листі йдеться про оподаткування послуг, поставлених нерезидентом резиденту. У такій ситуації відразу виникає традиційне запитання щодо нарахування ПДВ: що «головніше» — п. 6.5 Закону про ПДВ або п.п. 3.1.1 цього ж Закону?

Автори листа, судячи з усього, спробували об’єднати застосування цих двох норм (як ще можна розуміти фразу «визначальною умовою для визначення порядку оподаткування ПДВ операцій з надання послуг

є місце їх надання (за винятком тих операцій, за якими встановлено окремий порядок оподаткування)»). Податківці зазначають: мовляв, узагалі-то застосовується п.п. 3.1.1 (у ньому йдеться про місце надання), але щодо тих послуг, які перелічено в п. 6.5 (у ньому йдеться про місце поставки), застосовується спеціальний п. 6.5.

Усе б нічого, але ж п. 6.5 Закону про ПДВ написано настільки широко, що він охоплює поставку будь-яких послуг (чого вартий «гумовий» абзац «а» цього пункту). Тому така «половинчаста» ідеологія навряд чи доречна.

Інша річ, що в деяких випадках неважливо, який пункт застосовувати — результат буде однаковий. До таких випадків належить і діяльність, допоміжна транспортній, зазначена в абз. «г» п. 6.5 Закону про ПДВ. Адже згідно з цим абзацом місце поставки таких послуг визначено як місце їх фактичного надання. От і виходить, що якщо нерезидент поставляє резиденту послуги з перевалки вантажів (такі послуги належать до діяльності, допоміжної транспортній, не тільки згідно з Державним Класифікатором продукції та послуг ДК 016-97 (код 63), але й прямо зазначені в абз. «г» п. 6.5), то все залежить від того, на території якої країни їх фактично надано: якщо на території України, то ПДВ нараховується, якщо ні — ПДВ нараховувати не треба.

При цьому у листі ДПАУ від 30.12.2005 р. № 26204/7/16-1417 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 9) зазначено ще один важливий момент: факт надання послуг не на митній території України слід підтвердити документально (шляхом зазначення місця надання в угоді, акті виконаних робіт).

Дмитро Костюк