07.05.2007

Пошта редакції. Порядок оподаткування дивідендів, що виплачуються підприємству-нерезиденту

Відповідь на запитання

Порядок оподаткування дивідендів, що виплачуються підприємству-нерезиденту

Підприємство, отримавши прибуток за підсумками року, виплачує дивіденди нерезиденту — юридичній особі. Як ця операція відобразиться в податковому обліку?

(м. Маріуполь)

Порядок оподаткування та виплати дивідендів викладено в

Законі України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток). Так, згідно з п.п. 7.8.2 Закону про податок на прибуток необхідно нарахувати і сплатити до бюджету авансовий внесок з податку на прибуток у розмірі 25 % на суму дивідендів, призначених для виплати, без зменшення величини такої виплати. Авансовий внесок вноситься до бюджету до виплати дивідендів або одночасно з нею.

Крім того, відповідно до

п. 13.1 Закону про податок на прибуток дивіденди, що сплачуються (нараховуються) резидентом на користь нерезидента, є доходами нерезидента з джерелом походження з України та обкладаються за правилами, установленими п. 13.2 Закону про податок на прибуток. Так, резидент зобов’язаний утримати податок з таких доходів за ставкою 15 % від їх суми та за їх рахунок, який сплачується до бюджету під час виплати, якщо інше не передбачено нормами міжнародних угод, що набули чинності. Нагадаємо, що перелік країн, з якими укладено міжнародні договори станом на 01.01.2007 р., наведено в листі ДПАУ від 20.01.2007 р. № 961/7/12-0117 (див. Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 13).

Підставою для звільнення (зменшення) від оподаткування доходів з джерелом їх походження з України є надання нерезидентом особі, яка здійснює такі виплати, довідки (або нотаріально завіреної копії), яка підтверджує, що нерезидент є резидентом держави, з якою укладено міжнародний договір про уникнення подвійного оподаткування. Довідка згідно з

п. 4 постанови Кабінету Міністрів від 06.05.2001 р. № 470 видається компетентним органом відповідної держави, визначеним міжнародним договором, за формою, наведеною в додатку 1, або згідно із законодавством такої країни.

Ця довідка подається до податкового органу разом зі звітом про виплачені доходи (за формою згідно з додатком 1). Порядок подання звітів про виплачені доходи, утримання та внесення до бюджету податку з доходів нерезидентів затверджено

наказом ДПАУ від 16.01.98 р. № 28.

Марина КОВЕНКО, економіст-аналітик