10.05.2007

Якщо в день прибуття з одного відрядження працівник відбуває в нове відрядження, добові виплачуються в одинарному розмірі

Відповідь на запитання

Відрядження в Україні

Якщо в день прибуття з одного відрядження працівник відбуває в нове відрядження, добові виплачуються в одинарному розмірі

 

Працівник приїхав з одного відрядження і того ж дня відправився в інше. В якому розмірі відшкодовувати добові (подвійному чи одинарному)?

(м. Миколаїв)

 

Згідно з

п. 1.5 розділу І Інструкції № 59 за кожен день (включаючи день від’їзду та приїзду) перебування працівника у відрядженні в межах України, включаючи вихідні, святкові та неробочі дні і час перебування в дорозі, йому виплачуються добові в межах граничних норм, затверджених постановою № 663. А от в якому розмірі виплачувати добові, якщо в один і той самий день закінчується одне відрядження і починається наступне, Інструкція № 59 не зазначає.

Разом з тим, роз’яснення з цього питання наводилися в

листі Мінфіну від 29.12.2005 р. № 31-18030-07-25/28711. У ньому зазначалося, що виплата добових здійснюється з метою відшкодування особистих витрат працівника за час перебування у відрядженні. Тому у разі, коли день прибуття з попереднього відрядження і день відбуття в наступне відрядження збігаються, тобто є одним днем, то і відшкодування добових та витрат на харчування слід здійснювати за один день. До цього, мабуть, залишається додати, що і середню зарплату за працівником у цьому випадку буде збережено також як за один день відрядження.

Вважаємо, що підприємство має право вирішити самостійно, за яким з відряджень (першим чи другим) відобразити в цьому випадку відшкодування добових. Та все ж, ураховуючи, наприклад, різний розмір добових для внутрішньоукраїнських та закордонних відряджень, а також тим, хто бажає отримати добові за два дні, залишається лише порадити починати друге відрядження з наступного за прибуттям з першого відрядження дня.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик