10.05.2007

Якщо витрати на проїзд міським транспортом не відшкодовуються

Відповідь на запитання

Відрядження в Україні

Якщо витрати на проїзд міським транспортом не відшкодовуються

 

Згідно з наказом директора відрядженим працівникам не відшкодовуються витрати на проїзд міським транспортом. Чи правомірно це? Які можуть бути за це штрафні санкції?

(м. Ізюм)

 

Ні, неправомірно

.

Власник (або уповноважена ним особа) відповідно до

п.п. 5.4.8 Закону про податок на прибуток та Загальних положень Інструкції № 59 може встановлювати додаткові обмеження щодо сум або цілей використання грошових коштів, наданих на відрядження: витрат на наймання житлового приміщення, на побутові послуги, транспортні тощо.

Проте відповідно до

ст. 121 КЗпП працівники мають право на відшкодування витрат та отримання інших компенсацій у зв’язку зі службовими відрядженнями. Працівникам, яких направляють у відрядження, виплачуються: добові за час перебування у відрядженні, вартість проїзду до місця призначення і назад і витрати на наймання житлового приміщення в порядку і розмірах, що встановлюються законодавством.

Крім того, згідно з

п. 1.7 Інструкції № 59, що конкретизує, які саме витрати підлягають відшкодуванню, працівнику відшкодовуються також витрати на проїзд у міському транспорті загального користування (крім таксі) за місцем відрядження (згідно з підтверджуючими документами) відповідно до маршруту, погодженого керівником. При цьому обмежити керівник може тільки вид транспорту. Наприклад, може бути дозволено метро, трамвай, тролейбус, а заборонено маршрутне таксі.

Повністю позбавляти відрядженого працівника права на відшкодування витрат при користуванні міським транспортом неправомірно, адже, як ми зазначили вище, обов’язок щодо відшкодування таких витрат на проїзд передбачено

Інструкцією № 59, а також законодавством про працю.

Відміна передбачених законодавством про працю виплат спричиняє штрафні санкції. Згідно зі

ст. 41 КпАП на директора (посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності та громадян — суб’єктів підприємницької діяльності) може бути накладено штраф у розмірі від 255 до 850 грн.

Крім того, зверніть увагу: якщо зазначені

гарантії, у цьому випадку — відшкодування витрат на проїзд у міському транспорті, зафіксовано в колективному або трудовому договорі, але не компенсовано працівнику, це спричиняє порушення умов колективного або відповідно трудового договору. За це директора може бути оштрафовано на суму в розмірі від 850 до 1700 грн. (ст. 412 КпАП).

Наталія Дзюба, економіст-аналітик