24.05.2007

Оформлення первинної документації. Оформлення подорожніх листів

Відповідь на запитання

Оформлення первинної документації

Оформлення подорожніх листів

 

Організація використовує в господарській діяльності орендований легковий автомобіль. Чи можна виписувати подорожній лист на декілька днів? Чим керуватися в цьому випадку?

(м. Миколаїв)

 

На сьогодні в Україні затверджено 3 форми подорожніх листів. Для легкових автомобілів застосовуються подорожні листи за типовою формою № 3, затвердженою

наказом Держкомстату України від 17.02.98 р. № 74. Форму та порядок застосування подорожнього листа для обліку транспортної роботи легкового автомобіля встановлено Інструкцією про порядок застосування подорожнього листа службового легкового автомобіля і облік транспортної роботи, затвердженою тим же наказом (далі — Інструкція № 74).

Правила цієї

Інструкції № 74 поширюються на всі підприємства, установи та організації незалежно від відомчого характеру і форм власності (п. 1.1 зазначеної Інструкції):

Щодо строків оформлення подорожніх листів, то

п. 2.1 Інструкції № 74 установлено, що подорожні листи оформляються тільки на один робочий день (зміну) і видаються за умови здачі водієм подорожнього листа за попередній день (зміну).

Водночас з цього правила є виключення. Так, другим абзацом зазначеного пункту застережено: якщо

строки транспортного обслуговування міжміського повідомлення перевищують добу , то на підставі наказу керівника подорожній лист може бути оформлено більше ніж на один день (зміну).

Антон Іванченко, економіст-аналітик