24.05.2007

Готівкові розрахунки. Продаж основних фондів і РРО

Відповідь на запитання

Готівкові розрахунки

Продаж основних фондів і РРО

 

Чи можна прийняти гроші до каси підприємства за продаж основних фондів, якщо це підприємство працює тільки за безготівковим розрахунком і не має касового апарату?

(м. Харків)

 

У загальному випадку, відповідно до

ст. 3 Закону про РРО, при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг суб’єкти господарської діяльності зобов’язані застосовувати зареєстровані та опломбовані в установленому порядку реєстратори розрахункових операцій.

Окремого визначення товару

Закон про РРО не містить. Так, згідно з п.п. 1.6 і 1.1 Закону про податок на прибуток основні фонди відповідають поняттю «товар», а отже, і застосовувати РРО потрібно. Таку позицію зазначало і головне податкове відомство країни в листі від 01.06.2004 р. № 4217/6/23-2119, від 26.07.2006 р. № 14109/7/23-8017, консультації «Вісника податкової служби України», 2006, № 34

Проте існує й інша точка зору. На думку деяких фахівців, якщо реалізація товару не потрапляє до сфери торговельної діяльності, то і застосовувати РРО не потрібно. Аргументом тут є той факт, що сфера дії

Закону про РРО та застосування самих РРО стосується тільки сфер торгівлі, громадського харчування та послуг. Про це також зазначено у преамбулі Закону. А отже, якщо операція не здійснюється в межах такої діяльності, то і норми Закону на таку операцію не поширюються.

Приблизно подібну ідею намагалася викласти і сама ДПАУ в

листі від 18.11.2004 р. № 10413/6/23-2119. Ми ж вважаємо, що цей варіант прийнятний лише для сміливих платників податків. Тим більше, що останні роз’яснення податківців містять абсолютно протилежні висновки.

Від себе ж зауважимо: щоб уникнути конфліктних ситуацій з податковими органами у цьому випадку ми б рекомендували здійснити операцію через касу банку, тоді для одержувача коштів (продавця) вона буде безготівковою.

Антон Іванченко, економіст-аналітик