01.11.2007

Подання декларації. Відмова у прийнятті декларації з ПДВ за наявності від’ємного значення

Відповідь на запитання

Відмова у прийнятті декларації з ПДВ за наявності від’ємного значення

 

Як правильно реагувати на відмову податкового інспектора у прийнятті декларації з ПДВ у зв’язку з тим, що в ній зафіксовано від’ємне значення об’єкта оподаткування?

(м. Харків)

 

Відмова в прийнятті податкової декларації з ПДВ у зв’язку з тим, що вона містить від’ємне значення об’єкта оподаткування, — досить поширений випадок.

Кожний платник податків розуміє, що дії податківців у цій ситуації є

неправомірними. Як же з цим боротися?

Насамперед потрібно знати свої права при поданні і відповідно обов’язки податкових органів при прийнятті податкової декларації, а також уміти використовувати ці знання.

Звернемося до порядку подання податкової декларації, який регламентовано

ст. 4 Закону № 2181.

Так, відповідно до

п.п. 4.1.2 цього Закону прийняття податкової декларації є обов’язком контролюючого органу. Декларація повинна бути прийнята без попередньої перевірки зафіксованих у ній показників. Якщо працівник податкових органів відмовляється прийняти податкову декларацію з якоїсь причини або висуває якісь умови її прийняття, це розцінюється як перевищення ним службових повноважень і тягне за собою дисциплінарну та матеріальну відповідальність.

Саме ці аргументи можна навести податковому інспектору «у віконці», який відмовляється приймати податкову декларацію із від’ємним значенням.

Якщо ж зазначені аргументи не дадуть результату (що найімовірніше і буде), то платник податків може діяти одним з двох способів:

— направити декларацію з ПДВ на адресу податкового органу поштою з повідомленням про вручення в загальному порядку в строк, установлений

п.п. 4.1.7 Закону № 2181, тобто не пізніше ніж за 10 днів до закінчення граничного строку подання декларації. Датою подання декларації в цьому випадку буде дата її вручення підприємству поштового зв’язку;

2)

направити поштою одночасно з декларацією з ПДВ заяву на ім’я керівника податкового органу з повідомленням про вручення та описом вкладення до закінчення граничного строку подання декларації. Така заява згідно з абзацом другим п.п. 4.1.2 Закону № 2181 складається в довільній формі, із зазначенням прізвища службової (посадової) особи, яка відмовилася прийняти декларацію, та/або із зазначенням дати відмови (тобто якщо прізвище податкового інспектора невідоме або він відмовився назвати його, то можна обмежитися тільки датою відмови). І в цьому випадку декларація вважається поданою в момент її вручення підприємству поштового зв’язку, а граничний 10-денний строк, установлений п.п. 4.1.7 Закону № 2181, при цьому не діє.

Наведемо зразок заяви про відмову прийняття декларації з ПДВ.

 

Начальнику ДПІ Іванівського району

Сидоренку П. Н.

Директора ТОВ «Калина»

Вірченка Д. С.

Вих. № 121/7 від 09.10.2007 р.

заява

Доводимо до Вашого відома, що 5 жовтня 2007 року ми подали податкову декларацію з податку на додану вартість за вересень 2007 року. Податковий інспектор Макарчук О. І. відмовився прийняти цю декларацію у зв’язку з наявністю в ній від’ємного значення, тим самим порушивши норми п.п. 4.1.2 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами від 21.12.2000 р. № 2181-III.

Просимо прийняти декларацію з податку на додану вартість за вересень 2007 року.

Додаток: оригінал другого примірника декларації.

 

Директор      

Вірченко     Вірченко Д. С.

М. П.

 

Крім того, платник податків має право оскаржити дії представника податкового органу, який відмовився прийняти декларацію,

у суді.

Проте майте на увазі:

навіть у тому випадку, коли податковим органом у прийнятті декларації відмовлено, підприємство зобов’язане своєчасно (протягом 10 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку подання декларації) погасити податкове зобов’язання, відображене в такій декларації.

Наталя Білова, економіст-аналітик