01.11.2007

Заповнюємо розділ І. Податкові зобов’язання з ПДВ при експорті товару

Відповідь на запитання

Податкові зобов’язання з ПДВ при експорті товару

 

Підприємство здійснює експорт товару на підставі зовнішньоекономічного контракту з нерезидентом. В який момент виникають податкові зобов’язання з ПДВ за нульовою ставкою? Який курс валюти при цьому використовується?

(м. Маріуполь)

 

Судячи з усього, запитання викликано розподілом вхідного ПДВ, адже воно здійснюється пропорційно часткам оподатковуваних і неоподатковуваних операцій. Відповідно до

п.п. 3.1.3 Закону про ПДВ операції з вивезення товарів (супутніх послуг) у митному режимі експорту є об’єктом обкладення ПДВ. Митний режим експорту передбачає вивезення товарів за межі митної території України для вільного обігу без зобов’язання щодо їх повернення на цю територію і без установлення умов їх використання за межами митної території України (ст. 194 МКУ).

Згідно з

п. 6.2 Закону про ПДВ при експорті товарів та супутніх такому експорту послуг застосовується ставка ПДВ у розмірі 0 %. На відміну від здійснення операцій, звільнених від оподаткування, а також таких, що не є об’єктом оподаткування відповідно до ст. 5 і п. 3.2 Закону про ПДВ , застосування платником податків нульової ставки ПДВ при експорті товарів зберігає право на податковий кредит (за винятком бартерних операцій).

Оскільки об’єктом обкладення ПДВ є операції з вивезення товарів у митному режимі експорту, застосування нульової ставки ПДВ можливо тільки в тому разі, коли експорт товарів підтверджено оформленою відповідним чином

вантажною митною декларацією. У противному разі вони не вважатимуться експортованими за межі митної території України.

Отже, платник податків може нарахувати зобов’язання з ПДВ виходячи з нульової ставки тільки

на дату оформлення вантажної митної декларації з відміткою митного органу про вивезення товару.

Звертаємо увагу: правило першої події в цій ситуації «не працює». Це випливає з

п.п. 7.3.8 Закону про ПДВ, відповідно до якого попередня оплата, що надходить від нерезидента в рахунок оплати товарів, не змінює податкових зобов’язань платника податків.

При визначенні бази оподаткування слід керуватися

п. 4.1 Закону про ПДВ: «База оподаткування операцій з поставки товарів (послуг) визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, визначеної за вільними цінами, але не нижче за звичайні ціни, з урахуванням акцизного збору, ввізного мита, інших загальнодержавних податків та зборів (обов’язкових платежів), згідно із законами України з питань оподаткування (за винятком ПДВ і збору на обов’язкове державне пенсійне страхування на послуги стільникового мобільного зв’язку, який включається до ціни товарів (послуг))».

При визначенні бази оподаткування необхідно виходити з

курсу НБУ, що діяв на дату виникнення зобов’язань з ПДВ, тобто на дату оформлення ВМД з відміткою митного органу про вивезення товару.

І ще один момент. Здійснюючи продаж товару нерезиденту, продавець зобов’язаний відповідно до

п.п. 7.2.1 Закону про ПДВ виписати податкову накладну у двох примірниках, при цьому кожний з них він залишає у себе (п. 8 Порядку №165). Виписані податкові накладні заносяться до Реєстру отриманих та виданих податкових накладних.

Щодо відображення операцій з експорту товарів у декларації з ПДВ, то для них призначено рядок 2.1 «експортні операції». У колонці А цього рядка ставиться сума, що відповідає договірній вартості партії товару, відправленої на експорт, у колонці Б — «0».

Марина Ковенко, економіст-аналітик