01.11.2007

Заповнюємо розділ І. Податок з реклами в декларації з ПДВ не відображається

Відповідь на запитання

Податок з реклами в декларації з ПДВ не відображається

 

Чи відображається в Реєстрі отриманих та виданих податкових накладних, а також у декларації з ПДВ податок з реклами?

(м. Запоріжжя)

 

Основним нормативним документом, що регулює порядок нарахування та сплати податку з реклами, є

Декрет № 56-93. Згідно зі ст. 11 зазначеного документа об’єктом податку з реклами є вартість послуг з установлення та розміщення реклами. Утримання та перерахування цього податку до бюджету здійснює особа, яка надає такі послуги. При цьому замовник оплату вартості наданих йому послуг та сплату податку з реклами здійснює одночасно.

Щодо нарахування ПДВ, то з

п. 4.1 Закону про ПДВ випливає, що база оподаткування операцій з поставки товарів (послуг) визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості, визначеної за вільними цінами, але не нижче звичайних цін з урахуванням акцизного збору, ввізного мита, інших загальнодержавних податків і зборів згідно із законами України з питань оподаткування.

Відповідно до

ст. 15 Закону № 1251 податок з реклами належить до місцевих податків і зборів, а отже, його не може бути включено до бази обкладення ПДВ. Таким чином, і податок з реклами, і ПДВ нараховуються на ту саму величину — на вартість послуг з установлення та розміщення реклами.

Суб’єкт господарювання, який надає послуги зі встановлення та розміщення реклами, у момент виникнення зобов’язань з ПДВ має виписати податкову накладну (

п.п. 7.2.3 Закону про ПДВ).

Відобразити в податковій накладній суми, що

не включаються до бази оподаткування, одночасно збільшуючи «загальну суму коштів, що підлягають до сплати» можна двома способами:

— у графі 11 розділу III, при цьому після слів «Поворотна (заставна) тара» слід дописати «податок з реклами». Такої ж думки дотримуються і податківці у «Віснику податкової служби України», 2000, № 20, с. 22. На практиці цей варіант є поширенішим;

— у додатковому рядку між розділами IV і V. Про це писала ДПАУ м. Києва в

листі від 03.03.2006 р. № 145/10/31-106.

Незважаючи на те що податок з реклами зазначається в податковій накладній окремим рядком,

відображати його в Реєстрі отриманих та виданих податкових накладних не слід, оскільки він не містить інформації про сплачені покупцями суми, які не входять до бази нарахування ПДВ.

Оскільки Реєстр є підставою для відображення узагальнених результатів обліку операцій у декларації з ПДВ (

п. 7 Порядку № 244), сума податку з реклами не потрапить до цієї декларації.

Марина Ковенко, економіст-аналітик