01.11.2007

Заповнюємо розділ І. Операція з передачі в оренду майна не відображається в декларації з ПДВ

Відповідь на запитання

Операція з передачі в оренду майна не відображається в декларації з ПДВ

 

Чи потрібно відображати в рядку 3 декларації з ПДВ операцію з передачі в оренду виробничого устаткування за договором оперативної оренди?

(м. Харків)

 

Ні, не потрібно

.

Згідно з

п. 3.1 Закону про ПДВ обкладенню податком на додану вартість підлягають операції з:

поставки товарів та послуг, місце надання яких знаходиться на митній території України, у тому числі операції з передачі права власності на об’єкти застави позичальнику (кредитору) для погашення заборгованості заставодавця, а також з передачі об’єкта фінансового лізингу в користування лізингоотримувачу (орендарю);

ввезення товарів (супутніх послуг) у митному режимі імпорту або реімпорту;

вивезення товарів (супутніх послуг) у митному режимі експорту або реекспорту, поставки транспортних послуг з перевезення пасажирів, вантажобагажу (товаробагажу) та вантажу за межами державного кордону України.

Операція з передачі орендодавцем майна в оренду (лізинг) на підставі договору оперативної оренди

не є поставкою товарів (див. абзац другий п. 1.4 Закону про ПДВ).

І хоча ця операція згадується в

п.п. 3.2.2 Закону про ПДВ як операція, що не є об’єктом оподаткування, вона не відображається ні в рядку 3, ні в будь-якому іншому рядку декларації з ПДВ.

На це вказує і

п.п. 5.3.1 Порядку № 166 , де зазначається, що в рядках 1 — 5 декларації відображаються загальні обсяги поставки, за якими у платника податків у цьому звітному періоді виникло податкове зобов’язання, і обсяги поставки, що не є об’єктом оподаткування.

До речі, у звіті за формою № 1-ПП «Про суми пільг в оподаткуванні юридичних осіб та фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності» розрахунок суми пільги щодо зазначеної операції також

приводити не потрібно. Про це прямо зазначено в абзаці «а» п.п. 4.1.10 Правил № 419/453. Хоча, як відомо, у Довіднику пільг № 43 відповідна пільга значиться за кодом 14010067.

Наталя Білова, економіст-аналітик