01.11.2007

Заповнюємо розділ ІІ. Відображення податкової накладної, отриманої із запізненням

Відповідь на запитання

Відображення податкової накладної, отриманої із запізненням

 

Підприємство у вересні 2007 року придбало в постачальника товар, який у цьому ж місяці було оплачено. Проте податкову накладну підприємство отримало лише в листопаді 2007 року. Як відображається податковий кредит за такою податковою накладною в декларації з ПДВ?

(м. Ужгород)

 

Нагадаємо, що згідно з умовами

п.п. 7.2.6 Закону про ПДВ податкова накладна видається платником податку, який поставляє товари (послуги), на вимогу їх одержувача і є підставою для нарахування податкового кредиту.

Згідно з

п.п. 7.5.1 цього Закону дата виникнення права платника податків на податковий кредит визначається за датою настання першої з подій:

— або списання коштів з банківського рахунка в оплату товарів (робіт, послуг);

— або отримання податкової накладної, що посвідчує факт придбання таких товарів (робіт, послуг).

Відображення у складі податкового кредиту будь-яких витрат зі сплати ПДВ, не підтверджених податковими накладними,

не дозволяється (див. п.п. 7.4.5 Закону про ПДВ).

Отже, суми ПДВ, зазначені в податкових накладних, що спізнилися, включаються до складу податкового кредиту в тому податковому періоді, в якому ці накладні отримано. У цьому ж періоді (з відповідною датою отримання) податкові накладні має бути відображено і в реєстрі отриманих та виданих податкових накладних.

Як же правильно відобразити такі суми в декларації з ПДВ, в якому рядку?

Деякий час тому щодо податкових накладних, які спізнилися, ДПАУ в

листі від 11.08.2004 р. № 15316/7/15-2417 пропонувала користуватися рядком 16 декларації з ПДВ. Проте згодом її думка змінилася і вона запропонувала інший варіант. Так, згідно із вказівками податківців, викладеними в листі від 10.08.2006 р. № 8799/6/16-1515-10, податковий кредит за податковими накладними, отриманими із запізненням, слід показувати в рядку 10.1 декларації з ПДВ за поточний звітний період. При цьому додаток 1 до декларації з ПДВ «Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з податку на додану вартість» не заповнюється, оскільки коригування раніше відображеної суми податкового кредиту в цьому випадку не проводиться.

До речі, у ситуації, що розглядається, зовсім не важливий «вік» отриманої із запізненням податкової накладної. У своїх листах та консультаціях працівники податкової служби досить часто вказують на те, що податковим накладним, раніше не включеним до податкового кредиту, має бути не більше 3 років. З нашої точки зору, ця позиція неправильна і не відповідає нормам податкового законодавства. Докладніше з цим питанням можна ознайомитися в статті «

Строки давності за податковими накладними» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 73).

І ще кілька слів про ситуацію, коли справа стосується податкових накладних, які

своєчасно отримані (і цей факт зафіксовано), але «загубилися» в попередніх податкових періодах і знайдені набагато пізніше. У такому разі рядком 10.1 поточної декларації скористатися не можна. Вихід один — уточнюючий розрахунок або коригувальний рядок 16 поточної декларації. З таким порядком ознайомила платників податків ДПАУ в листі від 19.12.2005 р. № 25233/7/16-1517-26 (див. «Податковий, банківський, митний КОНСУЛЬТАНТ», 2006, № 3).

Наталя Білова, економіст-аналітик