01.11.2007

Послуги, отримані від нерезидента. Якщо транспортні послуги надає нерезидент

Відповідь на запитання

Якщо транспортні послуги надає нерезидент

 

В якому рядку декларації з ПДВ слід показувати надання нерезидентом транспортних послуг як за межами України, так і на її території?

(м. Харків)

 

Відповідно до норми

п.п. 3.1.1 Закону про ПДВ об’єктом оподаткування є операції платників податків з поставки товарів та послуг, місце надання яких знаходиться на митній території України.

У ситуації, коли міжнародні перевезення для платника податків здійснює нерезидент (зокрема, який не має представництва в Україні), для визначення місця поставки працює загальне правило

п.п. «а» п. 6.5 Закону про ПДВ. Це означає, що місце поставки нерезидентських послуг з перевезення — митна територія України, а замовник таких послуг — резидент є податковим агентом нерезидента.

Нарахування податкових зобов’язань здійснюється за першою з подій — оплатою чи підписанням акта (

п.п. 7.3.6 Закону про ПДВ). При цьому слід урахувати, що згідно з п.п. 6.2.4 Закону про ПДВ операції з поставки транспортних послуг залізничним, автомобільним, морським та річковим транспортом з перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу (товаробагажу) та вантажу за межами державного кордону України обкладаються ПДВ за нульовою ставкою.

На нашу думку, підприємству, що виступає в ролі податкового агента, з урахуванням установлених

п.п. 6.2.4 Закону про ПДВ ставок оподаткування необхідно виходячи з вартості перевезення, здійсненого нерезидентом:

— за межами України — відобразити податкові зобов’язання з ПДВ за ставкою 0 %;

— територією України — нарахувати ПДВ у загальному порядку за ставкою 20 %.

На підтвердження таких податкових зобов’язань, що виникли, резидент-замовник самому собі виписує податкову накладну, керуючись при цьому

п. 8.3 і абзацом другим п. 9 Порядку № 165. Дані такої податкової накладної відображаються у графах 6, 7, 8 і 9 розділу II Реєстру. Із зазначених граф Реєстру суми переносяться відповідно до колонок А і Б рядка 7 декларації з ПДВ, а саме в колонці А відображається сума граф 7 і 9 розділу II Реєстру, а в колонці Б — сума графи 8 розділу II Реєстру. Зверніть увагу: хоча в декларації з ПДВ і є спеціальний рядок для операцій, оподатковуваних за ставкою 0 % (рядок 2.2 «інші операції, що оподатковуються за нульовою ставкою»), але при отриманні послуг від нерезидента він не заповнюється. Рядок 2.2 декларації з ПДВ заповнюється тільки в операціях, пов’язаних з поставкою.

А от на думку ДПАУ порядок відображення транспортних послуг, отриманих від нерезидента, має бути таким:

— за межами України — податкові

зобов’язання з ПДВ нараховувати не потрібно. Адже в листі ДПАУ від 07.09.2006 р. № 16636/7/31-3017 «Порядок застосування норм Закону про ПДВ» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 83, запитання 3) зазначено: «...поставка послуг з міжнародного перевезення обкладається ПДВ за нульовою ставкою тільки у резидента — платника ПДВ при безпосередньому наданні ним зазначених послуг за межами митної території України». Звідси випливає, що послуги, які надаються за межами митної території України резиденту — платнику ПДВ нерезидентом, не є об’єктом обкладення ПДВ*;

* Такої точки зору ДПАУ дотримується і   послуг з проживання в готелі на території іноземної держави (див. п. 12 листа ДПАУ від 30.12.2005 р. № 26268/7/16-1117 // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 21).

— територією України — нарахувати ПДВ у загальному порядку, за ставкою 20 %.

У цьому випадку

до рядка 7 декларації з ПДВ потрапляє тільки вартість перевезення, що здійснюється нерезидентом територією України і оподатковується за ставкою 20 %. На підтвердження таких податкових зобов’язань, що виникли, резидент-замовник самому собі виписує податкову накладну, керуючись при цьому п. 8.3 Порядку № 165. Дані такої податкової накладної відображаються в графах 6, 7 і 8 розділу II Реєстру. Із зазначених граф Реєстру суми переносяться відповідно до колонок А і Б рядка 7 декларації з ПДВ, а саме в колонці А відображається сума графи 7 розділу II Реєстру, а в колонці Б — сума графи 8 розділу II Реєстру.

Якщо послуги, отримані від нерезидента, пов’язані з господарською

діяльністю підприємства, то підприємство в декларації за наступний податковий період має право відобразити податковий кредит (п.п. 7.4.1, 7.5.2 Закону про ПДВ). Підставою для відображення податкового кредиту з ПДВ є другий примірник «самовиписаної» податкової накладної (див. лист ДПАУ від 03.03.2006 р. № 3991/7/16-1117 та «Вісник податкової служби України», 2005, № 38, с. 38) і зроблений на її підставі запис у розділі І Реєстру отриманих та виданих податкових накладних: у графі 4 — країна нерезидента та його назва, у графі 5 — «Х», у графі 6 — загальна сума (включаючи ПДВ), у графі 7 — вартість без ПДВ, у графі 8 — сума ПДВ. На підставі цього запису, зробленого в Реєстрі, заповнюється рядок 12.4 декларації з ПДВ (колонка А — графа 7 розділу І Реєстру, колонка Б — графа 8 розділу І Реєстру).

Наталія Дзюба, економіст-аналітик