01.11.2007

Послуги, отримані від нерезидента.Передоплачені послуги від нерезидента

Відповідь на запитання

Передоплачені послуги від нерезидента

 

Як в декларації з ПДВ відобразити отримання попередньо оплачених послуг від нерезидента, місце поставки яких — територія України?

(м. Одеса)

 

У ситуації, коли послуги надає нерезидент (зокрема, який не має представництва в Україні), то підприємство-резидент, замовник таких послуг, є

податковим агентом такого нерезидента.

Підприємство, маючи статус податкового агента, має нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ щодо послуги. Згідно з

п.п. 7.3.6 Закону про ПДВ датою виникнення податкових зобов’язань при імпортуванні послуг є: або дата списання грошових коштів з розрахункового рахунка платника податків в оплату таких послуг, або дата оформлення документа, що засвідчує факт виконання послуг нерезидентом.

Для

послуг, які надаються нерезидентами з місцем їх поставки на території України, база обкладення ПДВ (договірна (контрактна) вартість без урахування ПДВ) перераховується за валютним (обмінним) курсом НБУ, що діяв на кінець операційного дня, що передує дню, в якому було складено акт, який засвідчує факт отримання послуг (абзац другий п. 4.3 Закону про ПДВ).

У разі коли першою подією є передоплата, слід спочатку нарахувати ПДВ за курсом НБУ на день передоплати, а після отримання акта, що засвідчує факт отримання послуг, — провести перерахунок та відкоригувати суму раніше нарахованого зобов’язання з ПДВ (див.

листи ДПАУ від 27.05.2005 р. № 4804/6/15-2315 і від 07.09.2006 р. № 16636/7/31-3017 // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 83, а також консультацію у журналі «Вісник податкової служби України», 2005, № 28).

Отже,

здійснивши передоплату, одержувач послуг має виписати два примірники податкової накладної (п. 2 Порядку № 165). У рядках «Індивідуальний номер продавця» і «Номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (продавця)» такої податкової накладної ставиться позначка «Х». Обидва примірники податкової накладної (оригінал і копія) залишаються в покупця — імпортера послуг і зберігаються в порядку, передбаченому для зберігання «звичайних» податкових накладних (п. 8 Порядку № 165).

Дані «самовиписаної» податкової накладної відображаються в

розділі II реєстру отриманих та виданих податкових накладних: у графах 4 і 5 — підприємство — одержувач послуг має зазначити власні реквізити, у графі 6 — загальну суму поставки з ПДВ, у графі 7 — базу оподаткування, у графі 8 — суму ПДВ.

Вартість послуг, отриманих від нерезидента на митній території України, зазначається

в рядку 7 декларації з ПДВ (дані графи 7 розділу II реєстру (для колонки А), дані графи 8 розділу І реєстру (для колонки Б).

Якщо послуги, отримані від нерезидента, пов’язані з господарською

діяльністю підприємства, то підприємство в декларації за наступний податковий період має право відобразити податковий кредит (п.п. 7.4.1, 7.5.2 Закону про ПДВ). Підставою для відображення податкового кредиту з ПДВ є другий примірник «самовиписаної» податкової накладної, складеної на дату перерахування передоплати нерезиденту (див. лист ДПАУ від 03.03.2006 р. № 3991/7/16-1117 та «Вісник податкової служби України», 2005, № 38, с. 38), і зроблений на її підставі запис у розділі І реєстру отриманих та виданих податкових накладних: у графі 4 — країна нерезидента та його назва, у графі 5 — «Х», у графі 6 — загальна сума (включаючи ПДВ), у графі 7 — вартість без ПДВ, у графі 8 — сума ПДВ. На підставі цього запису, зробленого в реєстрі, заповнюється рядок 12.4 декларації з ПДВ (колонка А — графа 7 розділу І Реєстру, колонка Б — графа 8 розділу І Реєстру).

Якщо підприємство

не має права на податковий кредит щодо таких послуг (наприклад, для здійснення операцій, що не підлягають оподаткуванню або не використовуються в госпдіяльності), то вартість послуг від нерезидента (без ПДВ) відображатиметься відповідно в рядку 13.3 (з графи 9 розділу І реєстру) або 14 (графи 9 розділу І Реєстру) декларації з ПДВ.

При отриманні акта

виконаних робіт у разі зміни курсу НБУ коригування відображається в рядку 8.4 з відповідним знаком (+, -) декларації з ПДВ. До такої декларації заповнюється додаток 1 «Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з ПДВ», зазначивши у графі 8 «Збільшення (зменшення) податкових зобов’язань у зв’язку зі зміною курсу на дату, що передує підписанню акта з нерезидентом про надання послуг». При цьому в графі 6 і 7 Розрахунку коригування потрібно поставити прокреслення.

Зверніть увагу: проведення

коригування податкових зобов’язань не в періоді підписання акта, а в наступному податковому періоді є помилкою з усіма наслідками, що випливають (сплатою недоплати за її наявності та п’ятивідсоткового штрафу), і виправляти її слід уже через рядок 8.1 декларації з ПДВ.

Якщо підприємству у зв’язку зі збільшенням курсу НБУ доведеться донарахувати податкові зобов’язання, то воно має право в декларації за наступний після проведення коригування період на суму донарахованих податкових зобов’язань відобразити податковий кредит (за рядком 12.4).

Якщо ж зміна курсу спричинила зменшення податкових зобов’язань і при цьому передоплату і отримання акта розділяє більше одного податкового періоду, то в цьому випадку крім коригування податкових зобов’язань потрібно відкоригувати і податковий кредит. Так,

наприклад, у серпні 2007 року щодо передоплати відобразили податкові зобов’язання — 3452,22 грн. (рядок 7 декларації), а у вересні 2007 року податковий кредит — 3452,22 грн. (рядок 12.4 декларації). У жовтні 2007 року отримали акт виконаних послуг та перерахували базу для ПДВ — у результаті чого податкові зобов’язання склали 3400 грн. Тому в декларації за жовтень 2007 року зменшуємо податкові зобов’язання, зазначивши в рядку 8.4 зі знаком «-» 52,22 грн., і в цій же декларації зменшуємо податковий кредит, зазначивши в рядку 16.3 зі знаком «-» 52,22 грн.

Наталія Дзюба, економіст-аналітик