01.11.2007

Податковий вексель. Відображення податкового векселя в декларації

Відповідь на запитання

Відображення податкового векселя в декларації

 

Наше підприємство при імпорті товару видало податковий вексель 23.10.2007 р. При цьому ми маємо право на бюджетне відшкодування. Чи можна зарахувати вексельну суму сумою бюджетного відшкодування і як заповнити декларацію з ПДВ?

(м. Харків)

 

Незважаючи на перепони, що створювалися контролюючими органами, ситуація з видачею податкових векселів нарешті прояснилася. Спільним листом ДПАУ і ДМСУ від 03.10.2007 р. № 20297/7/16-1117, № 11/2-15/10057-ЕП роз’яснено, що інформація про непогашені в строк податкові векселі передається в централізованому порядку. Отже, одержувати довідки в податковому органі вже не потрібно.

Щодо цього векселя, то

Методичними рекомендаціями щодо порядку адміністрування видачі і погашення податкового векселя, доведеними листом ДПАУ від 22.12.2005 р. № 25595/7/16-1517 такий вексель віднесено до векселів II категорії. До цієї категорії належать векселі, строк сплати за якими виникає після закінчення строку подання декларації за звітний період, в якому відбулася його поставка митному органу.

Нагадаємо, що згідно з

п.11.5 Закону про ПДВ, якщо строк сплати зобов’язань за податковим векселем виникає після закінчення строку подання декларації за звітний період, в якому відбулася його поставка органу митного контролю, сума зобов’язань за таким податковим векселем уключається до складу податкових зобов’язань платника у звітному (податковому) періоді, в якому відбулася його поставка органу митного контролю. При цьому платник податку має право на включення до складу податкового кредиту суми зобов’язань за податковим векселем у наступному звітному (податковому) періоді за умови погашення суми податкових зобов’язань шляхом перерахування коштів до бюджету.

Можливість зарахування вексельної суми бюджетним відшкодуванням прямо передбачено

Методичними рекомендаціями . Так, у них зазначено, що в рахунок сплати податкових зобов’язань за податковою декларацією (ідеться про податковий вексель II категорії) також може бути зараховано і суми бюджетного відшкодування, і надмірно внесені до бюджету суми ПДВ чи інших видів переплат, які враховуються в картці особового рахунка, незалежно від дати їх виникнення.

У такому разі слід говорити про переведення векселя з II категорії до 0 категорії. До цієї категорії може бути віднесено векселі, якщо платник податку на дату поставки векселя органу митного контролю (дата, яка визначена в податковому векселі в полі «Дата видачі ПВ») має суму бюджетного відшкодування, яка дорівнює чи більша ніж сума зобов’язання за таким векселем. При цьому в будь-який день від дати видачі векселя до дати настання строку платежу за ним платник податків має подати до податкового органу

заяву про зарахування такої суми бюджетного відшкодування в рахунок погашення таких векселів. У заяві обов’язково має бути зазначено:

— реквізити податкового векселя, його номер, дата видачі та строк платежу за ним;

— інформацію про розмір суми бюджетного відшкодування та звітний період, за який вона задекларована.

Причому таке бюджетне відшкодування не повинне бути:

— відшкодованим;

— уключене до висновку на проведення бюджетного відшкодування, яке подається до установи Державного казначейства;

— предметом кримінальної справи, судового або апеляційного розгляду; не перебувати в адміністративному оскарженні.

З

Методичних рекомендацій випливає, що дата реєстрації такої заяви вважатиметься датою погашення векселя. А оскільки право на податковий кредит виникає в періоді, наступному після погашення, то з поданням заяви варто поквапитися. Заяву потрібно подати в тому самому місяці, в якому було видано вексель, — у жовтні (у такому разі слід говорити про дострокове погашення векселя). У такому разі вже в листопаді можна буде збільшити податковий кредит.

Проте для погашення векселя сумою бюджетного відшкодування однієї заяви замало. Необхідно, щоб цю заяву

задовольнив податковий орган. Повідомлення про зарахування або відмову в зарахуванні сум бюджетного відшкодування в рахунок погашення податкового векселя надсилається платнику не пізніше ніж через три робочі дні з дня реєстрації його заяви.

Особливістю

достроково погашених векселів є те, що вони не включаються до складу податкових зобов’язань того періоду, в якому видані (див. також лист ДПАУ від 28.07.2006 р. № 14340/7/16-1517). Податкові зобов’язання за таким векселем нараховуються в картці особового рахунка не за декларацією, а як окремий документ. У рядках декларації такий вексель буде відображено так:

 

Рядки декларації

Період

жовтень

листопад

6

Зі знаком «+»

19.1

Зі знаком «-»

19.2

12.2

Зі знаком «+»

 

Дмитро Костюк,
заступник головного редактора