22.11.2007

ПДВ. Від’ємне значення в декларації з ПДВ: коли надаються оригінали п’ятих основних аркушів ВМД

Відповідь на запитання

Від’ємне значення в декларації з ПДВ: коли надаються оригінали п’ятих основних аркушів ВМД

 

Підприємство у вересні 2007 року експортувало товар. У зв’язку зі здійсненням такої операції протягом двох періодів підряд (у вересневій та жовтневій декларації з ПДВ) було відображено від’ємне значення (у жовтневій декларації заповнено рядки 24 і 26). У податковій інспекції поставили вимогу додати до декларації з ПДВ за жовтень 2007 року оригінал п’ятого основного аркуша ВМД. Чи потрібно виконувати цю вимогу?

(м. Маріуполь)

 

Згідно з положеннями

п. 7.7 Закону про ПДВ, якщо платник податків протягом двох звітних податкових періодів підряд відображає в декларації з ПДВ від’ємне значення, він одержує право на бюджетне відшкодування.

Підтвердити або спростувати таке право платник податків повинен шляхом подання додатка 3 «Розрахунок суми бюджетного відшкодування» до декларації з ПДВ, як це передбачено в

п. 5.12 Порядку № 166. На те, що додаток 3 необхідно заповнювати і подавати всім платникам, які заповнили в ПДВ-декларації рядок 24, указує ДПАУ в листі від 24.11.2005 р. № 23505/7/16-1517-26 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 83).

Із запитання випливає, що згідно з розрахунком, який здійснено в додатку 3, підприємство не має права на бюджетне відшкодування (показник рядка 4 додатка дорівнює нулю), тому вся сума з рядка 24 декларації потрапила до рядка 26 (обминувши рядок 25).

У такій ситуації

оригінал п’ятого основного аркуша ВМД подавати не потрібно . Адже Закон про ПДВ, а точніше його п.п. 7.7.4, вимагає надання цього документа тільки в тому разі, якщо в платника податків є право на бюджетне відшкодування, до того ж якщо ним прийнято рішення про повернення суми такого бюджетного відшкодування на поточний рахунок у банку (тобто при дотриманні одночасно двох умов).

В описаній же ситуації в підприємства-експортера

немає навіть права на бюджетне відшкодування, причому жодним зі способів — ні шляхом повернення коштів на поточний рахунок в банку, ні шляхом зарахування у зменшення податкових зобов’язань з ПДВ наступних податкових періодів.

Щоправда,

у Порядку № 166 є п. 4.2, який вимагає надання копії оригіналу п’ятого основного аркуша ВМД у будь-якому випадку подання додатка 3 експортером, не уточнюючи, чи є в нього право на бюджетне відшкодування згідно з розрахунком, чи ні. Проте цей пункт суперечить вимогам Закону про ПДВ, тому платнику податків має сенс діяти за правилами, установленими саме цим Законом. Підстраховкою тут може бути п.п. 4.4.1 «Конфлікт інтересів» Закону № 2181.

Якщо бажання сперечатися з податківцями немає, можемо порадити подати разом з декларацією і додатком 3 не оригінал п’ятого основного аркуша ВМД, а його

копію. Тим більше, що п. 16 Положення № 574 дозволяє підприємству-експортеру звернутися до митного органу з проханням про видачу ксерокопії оформленої ВМД, завіреної особистою номерною печаткою інспектора митниці.

Наталя Білова, економіст-аналітик