22.11.2007

ПДВ. Комісіонер-експортер і нульова ставка ПДВ

Відповідь на запитання

Комісіонер-експортер і нульова ставка ПДВ

 

Згідно з укладеним договором комісії на експорт комісіонер (резидент) експортує за межі митної території України товар комітента (резидента). Якими в такому разі будуть податкові ПДВ-наслідки для комісіонера ? Чи має він право на нульову ставку ПДВ ?

(м. Запоріжжя)

 

Питання відображення експортних ПДВ-наслідків при ЗЕД-посередництві, що з’явилося після 31.03.2005 р. (унесення змін до

Закону про ПДВ Законом № 2505), на сьогодні навряд чи можна назвати врегульованим.

Так, з одного боку, після

Закону № 2505 норми «посередницького» п. 4.7 Закону про ПДВ стали поширюватися і на ЗЕД-посередництво (виняток, мабуть, становлять тільки ЗЕД-операції з товарами, що були у вжитку, на які п. 4.7 не поширюється, і про що прямо зазначається в цьому пункті).

З іншого боку, спільне застосування норм «посередницького»

п. 4.7 і «експортного» п.п. 6.2.1 Закону про ПДВ приводить до того, що в такому разі нульову ставку буде застосовано двічі: спершу — комісіонером, а потім — комітентом. Адже при формальному дотриманні норм п. 4.7 виходить, що:

— у

комісіонера виникають ПДВ-зобов’язання (за ставкою 0 %) на дату оформлення ВМД (нагадаємо, передоплата експортних поставок на ПДВ-облік у комісіонера не впливає згідно з п.п. 7.3.8 Закону про ПДВ); при цьому після перерахування грошових коштів комітенту (на підставі виписаної комітентом податкової накладної) у комісіонера виникає нульовий податковий кредит;

комітент ПДВ-зобов’язання (за ставкою 0 %) при ЗЕД-експорті відображає тільки після того, як відбулися обидві події (і отримання грошових коштів від комісіонера, і вивезення товарів, підтверджене ВМД).

Отже, у такому разі комісіонеру доведеться показувати нульові обороти в ПДВ-декларації. І хоча напряму такі

нульові обороти на податкові зобов’язання і податковий кредит не впливають, вони можуть вплинути на ПДВ-облік опосередковано. Наприклад, будучи оподатковуваною операцією, такі обороти можуть брати участь у розподілі податкового кредиту згідно з п.п. 7.4.3 Закону про ПДВ, якщо комісіонер здійснює власні оподатковувані та неоподатковувані операції; вони враховуватимуться при розрахунку трьохсоттисячного критерію для цілей застосування касового методу, переходу з квартального періоду на місячний тощо.

У зв’язку з цим податківці, судячи з усього, вважають, що в цьому випадку

комісіонеру набагато безпечніше взагалі не відображати жодних ПДВ-наслідків при експорті товару, а ПДВ-зобов’язання (за ставкою 0 %) показувати тільки комітенту. Так, у листі ДПА в Харківській області від 15.08.2005 р. № 3248/10/15-220 // «Податки та бухгалтерський облік», 2005, № 76 зазначалося, що п.п. 6.2.1 Закону про ПДВ (нульова ставка) діє тільки для комітента. А трохи пізніше аналогічний висновок було зроблено і в п. 5 брошури «Оподаткування ПДВ операцій, що здійснюються у зовнішньоекономічній діяльності», доведеній листом ДПАУ від 07.09.2006 р. № 16636/7/31-3017 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 83, с. 43). Там роз’яснювалося, що експорт товарів із залученням комісіонера не впливає на порядок визначення податкових зобов’язань, а право на застосування нульової ставки ПДВ (і отримання бюджетного відшкодування) має тільки продавець експортних товарів — їх власник (комітент). Отже, з цих роз’яснень побічно випливав висновок, що комісіонер ніяк не відображає експортні поставки.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик