22.11.2007

ПДВ. Чи перераховувати «ввізний» ПДВ при імпорті товарів ?

Відповідь на запитання

Чи перераховувати «ввізний» ПДВ при імпорті товарів ?

 

Пунктом 4.3 Закону про ПДВ передбачено, що база оподаткування щодо імпортних товарів визначається виходячи з їх договірної вартості (але не нижче митної, зазначеної у ВМД) і перераховується за курсом НБУ, що діяв на кінець операційного дня, який передує дню підпадання товарів під митний контроль. Чи означає це, що платник податків має самостійно проводити такий перерахунок у разі, якщо до сплати митниками був розрахований імпортний ПДВ виходячи з курсу НБУ на дату оформлення ВМД?

(м. Львів)

 

Дійсно, згідно з

першим абзацом п. 4.3 Закону про ПДВ базою оподаткування для товарів, що імпортуються на митну територію України, є договірна (контрактна) вартість таких товарів, але не нижче митної вартості, зазначеної у ввізній ВМД (з урахуванням витрат на транспортування, завантаження, розвантаження, перевантаження та страхування до пункту перетину митного кордону України, сплати брокерських, агентських, комісійних та інших видів винагород, пов’язаних з імпортом таких товарів, плати за використання об’єктів інтелектуальної власності, що належить до таких товарів, акцизних зборів, ввізного мита, а також інших податків, зборів (обов’язкових платежів), за винятком податку на додану вартість, які включаються до ціни товарів (робіт, послуг) відповідно до законів України з питань оподаткування). При цьому далі в наступному реченні цього ж абзацу зазначається, що визначена вартість перераховується в українські гривні за валютним (обмінним) курсом НБУ, який діяв на кінець операційного дня, що передує дню, в якому товар уперше підпадає під режим митного контролю згідно з митним законодавством.

До речі, зауважимо, що митники (

лист ДМСУ від 19.05.2006 р. № 11/4-15/5453-ЕП // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 50), наприклад, висловлюються за нарахування ПДВ виходячи з курсу НБУ, що діяв на дату надання до оформлення ВМД. І, як випливає із запитання читача, саме так і було визначено суму «ввізного» ПДВ при імпорті товарів.

Разом з тим, як передбачено

п.п. «б» п. 10.1 Закону про ПДВ, особами, відповідальними за нарахування, утримання та сплату (перерахування) податку до бюджету щодо імпортного ПДВ, є митні органи. Також на митні органи в цьому випадку покладаються і обов’язки з контролю за правильністю нарахування та сплати податку (п. 10.4 Закону про ПДВ, п. 2.1 Порядку № 109/188).

Отже, оскільки відповідальність у цьому випадку закріплено за митниками (а не за платниками податків), вважаємо, що

перераховувати ПДВ платнику податків не потрібно, і до податкового кредиту в такому разі (рядок 12.1 декларації з ПДВ) уключається сума імпортного ПДВ, сплаченого при ввезенні й зазначеного у ВМД. При цьому говорити про можливість застосування до платника податків якихось санкцій за неправильний розрахунок суми «імпортних» податкових зобов’язань у цьому випадку недоречно.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик