22.11.2007

Єдиний податок. Засновник підприємства-єдиноподатника дарує свою частку підприємству

Відповідь на запитання

Засновник підприємства-єдиноподатника дарує свою частку підприємству

 

При формуванні статутного фонду підприємства-єдиноподатника засновник-фізособа вніс свій внесок до статутного фонду ТМЦ. Згодом фізособа виходить з числа засновників і залишає свою частку підприємству. Які податкові наслідки такого подарунка для підприємства? Чи включатиметься сума подарованої частки в підприємства-єдиноподатника до виручки та чи обкладатиметься єдиним податком?

(м. Миколаїв)

 

Ні

, у цьому випадку сума подарованої частки в підприємства-єдиноподатника до виручки не включається і єдиним податком не обкладається. Пов’язане це з тим, що подарована частка для підприємства-єдиноподатника виручкою не є, оскільки не відповідає поняттю «виручка», наведеному у ст. 1 Указу № 727: не є сумою коштів, отриманою на розрахунковий рахунок або до каси від продажу продукції (товарів, робіт, послуг). Отже, база обкладення єдиним податком при цьому відсутня. Потрібно помітити, що, по суті, у цьому випадку здійснюються операції з корпоративними правами (засновник дарує їх підприємству), тому об’єкта оподаткування не виникає.

До речі, аналогічна ситуація складалася б і у випадку, якби внесок засновника до статутного фонду був грошовим. Спочатку нагадаємо, що саме

внесення грошових коштів як внеску до статутного фонду при його формуванні (так само, як і ТМЦ) не спричиняє для підприємства-єдиноподатника податкових наслідків. Так, оскільки грошові кошти, що перераховуються засновником до статутного фонду підприємства-єдиноподатника, є джерелом формування майна підприємства в обмін на корпоративні права, то такі кошти не вважаються виручкою від реалізації і єдиним податком не обкладаються. Про це зазначалося в листі ДПАУ від 08.02.2001 р. № 563/6/15-1316, а також у консультації в журналі «Вісник податкової служби України», 2006, № 14, с. 33. У подальшому (при даруванні частки засновником підприємству) об’єкта обкладення єдиним податком також не виникає, оскільки така операція не спричиняє збільшення виручки підприємства-єдиноподатника.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик