22.11.2007

Єдиний податок. Якщо підприємець-єдиноподатник продав нерухомість як фізособа

Відповідь на запитання

Якщо підприємець-єдиноподатник продав нерухомість як фізособа

 

Підприємець-єдиноподатник (вид діяльності у свідоцтві — оптова торгівля непродовольчими товарами) продав (як фізична особа) належну йому нерухомість (нежиле приміщення магазину). При продажу нерухомості сплачено податок з доходів (5 %) відповідно до ст. 11 Закону № 889

. Чи враховуватиметься сума, виручена від продажу приміщення, у підприємця при порівнянні з граничним річним розміром виручки 500 тис. грн.?

(м. Маріуполь)

 

Ні

, у цьому випадку сума, виручена від продажу приміщення, не включатиметься до виручки в підприємця, і не враховуватиметься в цілях порівняння з 500-тисячною межею. Пояснюється це тим, що у випадку, що розглядається, підприємець при продажу нерухомості виступав як фізична особа (звичайний громадянин). А тому продаж нерухомості є для нього операцією, що здійснюється поза (виходить за межі) його підприємницькою діяльністю. До того ж, як зазначається в запитанні, у цьому випадку оподаткування доходів від продажу нерухомості і сплата податку відбувалися в порядку, передбаченому ст. 11 Закону № 889. Отже, сума, виручена від продажу нерухомості, до підприємницької єдиноподаткової виручки в цілях її порівняння з граничним розміром не включається.

Нагадаємо:

оподаткування доходів від продажу нерухомості відповідно до ст. 11 Закону № 889 передбачає, що податок (у сумі, визначеній податковим агентом — нотаріусом) фізособа сплачує самостійно через установи банку до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу нерухомості. При цьому нотаріус, який посвідчує договір відчуження об’єкта нерухомості, перевіряє наявність документа про сплату фізособою податку з доходів із суми договору і відображає відповідні відомості про це у формі № 1ДФ (лист ДПАУ від 19.02.2007 р. № 3200/7/17-0116 // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 19). У такому разі обов’язок платника податків з подання декларації вважається виконаним і фізичній особі, яка реалізувала нерухомість, декларацію про доходи подавати не потрібно (п. 18.2 Закону № 889)*.

* Питання продажу нерухомості також розглядалися у статті «Оподаткування операцій з продажу і обміну нерухомого та рухомого майна» // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 16.

Залишається, мабуть, зауважити, що саме за такий (відповідно до

ст. 11 Закону № 889) порядок оподаткування доходів від продажу нерухомості підприємцем-єдиноподатником виступають податківці (листи ДПАУ від 28.04.2007 р. № 2125/ч/17-0715; від 05.10.2007 р. № 4851/В/17-0715). Проте ми з цим можемо погодитися лише частково — тільки в тому випадку, якщо громадянин при продажу нерухомості дійсно фігурує як звичайна фізособа (не підприємець). Разом з тим можливість використання фізособами свого майна в підприємницькій діяльності прямо передбачено ст. 320 ЦКУ. Отже, якщо при продажу об’єкта нерухомості фізособа-продавець виступатиме як підприємець-єдиноподатник (і при цьому у свідоцтві буде зазначено такий вид діяльності, як купівля і продаж власного нерухомого майна — код КВЕД 70.12.0), вважаємо, що в такому разі виручка від продажу нерухомості оподатковуватиметься в нього за єдиноподатковими правилами (і відповідно в такому разі вже враховуватиметься при порівнянні з граничним розміром — 500 тисяч гривень). Тим більше, що ст. 1 Указу № 727 прямо передбачає можливість реалізації єдиноподатниками в межах своєї підприємницької діяльності основних фондів. Про продаж нерухомості підприємцем-єдиноподатником також ішлося в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 82, с. 19.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик