22.11.2007

Єдиний податок. Єдиноподатник не може ввозити підакцизні товари

Відповідь на запитання

Єдиноподатник не може ввозити підакцизні товари

 

Чи може підприємець-єдиноподатник у ході здійснення своєї підприємницької діяльності ввозити підакцизні товари ?

(м. Суми)

 

Ні,

не може.

Річ у тім, що, крім існуючих вимог до виручки та чисельності, для переходу на спрощену систему оподаткування є й інші

обмеження, у тому числі й ті, які стосуються видів діяльності (докладно вони також розглядалися в тематичному номері газети «Податки та бухгалтерський облік», 2005, № 94).

Так, згідно зі

ст. 7 Указу № 727 дія цього Указу не поширюється на фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності, які займаються підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи і здійснюють торгівлю лікеро-горілчаними та тютюновими виробами, пально-мастильними матеріалами.

Разом з тим з 1 липня 2005 року у єдиноподатників до існуючих обмежень за видами діяльності додалися

нові. А додав їх п. 4 Прикінцевих положень Закону № 2505, який установив, що з цієї дати (і до прийняття Закону України «Про спрощену систему оподаткування») Указ № 727 застосовується з урахуванням деяких особливостей . Одна з таких особливостей, перелічених у п. 4, полягає в тому, що спрощена система оподаткування не поширюється на суб’єктів підприємницької діяльності, які є виробниками підакцизних товарів, здійснюють господарську діяльність, пов’язану з експортом, імпортом та оптовим продажем підакцизних товарів, оптовим та роздрібним продажем підакцизних пально-мастильних матеріалів. Отже, ці види операцій з підакцизними товарами сьогодні закрито для єдиноподатників**. Тому імпортувати підакцизні товари підприємець-єдиноподатник не може.

** Щодо

роздрібної торгівлі, то спільне застосування обмежень зі ст. 7 Указу № 727 та п. 4 Прикінцевих положень Закону № 2505 приводить до того, що підприємець-єдиноподатник не може торгувати вроздріб підакцизними лікеро-горілчаними та тютюновими виробами, а також усіма видами ПММ (як підакцизними, так і непідакцизними).

Залишається, мабуть, нагадати, що

переліки підакцизних товарів установлюють такі закони:

Закон України «Про ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольні напої» від 07.05.96 р. № 178/96-ВР, зі змінами та доповненнями;

— Закон України «Про ставки акцизного збору на тютюнові вироби» від 06.02.96 р. № 30/96-ВР, зі змінами та доповненнями;

— Закон України «Про ставки акцизного збору на деякі транспортні засоби та кузови до них» від 24.05.96 р. № 216/96-ВР, зі змінами та доповненнями;

— Закон України «Про ставки акцизного збору та ввізного мита на деякі товари (продукцію)» від 11.07.96 р. № 313/96-ВР, зі змінами та доповненнями.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик