22.11.2007

Обіг довіреностей. Придбаваючи ТМЦ у приватного підприємця, не забудьте виписати довіреність

Відповідь на запитання

Придбаваючи ТМЦ у приватного підприємця, не забудьте виписати довіреність

 

Підприємство придбаває матеріальні цінності у приватного підприємця — фізичної особи, кошти за які перераховуються на розрахунковий рахунок. Чи потрібно в цьому випадку виписувати довіреність?

(м. Сімферополь)

 

Основним нормативним документом, яким керується підприємство при використанні у своїй діяльності довіреностей, є

Інструкція № 99. Дія зазначеного документа поширюється на підприємства, установи, організації, їх відділення, філії, інші відокремлені підрозділи та представництва іноземних суб’єктів господарської діяльності.

Відповідно до

п. 2 Інструкції № 99 сировина, матеріали, паливо, запчастини, інвентар, худоба, насіння, добрива, інструмент, товари, основні засоби та інші товарно-матеріальні цінності, а також нематеріальні активи, грошові документи і цінні папери відпускаються покупцям або передаються безоплатно тільки за довіреністю одержувачів.

Довіреність можна назвати свого роду гарантією доставки цінностей за призначенням. Так, для покупця довіреність є документом, який підтверджує право довіреної особи отримати цінності від імені суб’єкта господарювання, а для постачальника — довіреність є підставою для відпускання цінностей одержувачу.

Виходячи з викладеного вище можемо зробити висновок: юридичні особи, які одержують матеріальні цінності від постачальника за безготівковим розрахунком,

мають виписувати довіреність. Хоча в Інструкції № 99 нічого не зазначено про приватних підприємців, Мінфін вважає, що довіреність необхідна при отриманні цінностей і від них (листи від 31.10.2000 р. № 053-29151 // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 72; від 06.11.2000 р. № 053-4154).

Марина Ковенко, економіст-аналітик