04.10.2007

Стаціонарний об’єкт на території ринку, повинен сплачувати ринковий збір

Лист від 20.03.2002 р. № 2-222/1575

Стаціонарний об’єкт на території ринку, повинен сплачувати ринковий збір

Інформаційний лист Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 20.03.2002 р. № 2-222/1575

(витяг)

 

<...>

4. Юридична особа або фізична особа (приватний підприємець) розмістила стаціонарний об’єкт на території ринку. Чи потрібно сплачувати ринковий збір за стаціонарний павільйон, який знаходиться на території ринку і не є власністю ринку?

Відповідно до частини другої статті 2 Закону України від 03.07.92 р. № 2535-XII «Про плату за землю» власники землі та землекористувачі, крім орендарів, сплачують земельний податок.

Також стаття 5 Закону вказує на те, що об’єктом плати за землю є земельна ділянка, яка перебуває у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди. Суб’єктом плати за землю (платником) є власник землі і землекористувач, у тому числі орендар.

Згідно зі статтею 1 Указу Президента України від 28.06.99 р. № 761/99 «Про впорядкування механізму сплати ринкового збору» ринковий збір — це плата за право займання місця для торгівлі на ринках усіх форм власності, в тому числі у павільйонах, на критих та відкритих столах, майданчиках (включаючи орендовані), з автомобілів, візків, мотоциклів, ручних візків тощо.
А також у статті 4 вказується, що не справляється ринковий збір із підприємств торгівлі, громадського харчування, побутового обслуговування, які розташовані у стаціонарних приміщеннях (магазинах, кіосках, палатках) на території ринку, та з власних торговельно-закупівельних підрозділів ринку незалежно від займаного місця (дія статті 4 не поширюється на фізичних осіб згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 р.
№ 962 «Про роз’яснення статті 4 Указу Президента України від 28.06.99 р. № 761»).

Тобто

приватний підприємець, у власності якого є стаціонарне приміщення, повинен сплачувати і податок на землю, і ринковий збір, бо хоча приміщення і не належить ринку, але знаходиться на його території. Щодо юридичної особи, яка розмістила свій стаціонарний об’єкт на території ринку, то вона не повинна сплачувати ринковий збір.

<...>

Т. в. о. голови В. Загородній