04.10.2007

Сплата комунального податку на новоствореному підприємстві

Відповідь на запитання

Сплата комунального податку на новоствореному підприємстві

 

Підприємство зареєстроване 28.08.2007 р. і того ж дня взяте на облік у податковій інспекції як платник податків. На підприємстві значаться три наймані особи, яких прийнято на роботу 10 вересня 2007 року. Як у цьому випадку заповнюється податковий розрахунок комунального податку? В які строки він подається?

(м. Харків)

 

Насамперед нагадаємо, що в м. Харкові порядок сплати комунального податку регулює

Положення № 334. Цим Положенням установлено базовий податковий (звітний) період, що дорівнює кварталу. У зв’язку з цим податкова звітність з комунального податку подається протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу (див. п.п. 4.1.4 Закону № 2181). Відповідно сплата податку проводиться протягом 10 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку подання звітності.

У ситуації, що розглядається, підприємство почало вести фінансово-господарську діяльність тільки з вересня 2007 року, тому перший податковий розрахунок комунального податку слід надати до податкового органу за

III квартал не пізніше 9 листопада 2007 року. А власне податок необхідно сплатити не пізніше 19 листопада 2007 року.

При цьому для правильного заповнення розрахунку та визначення податкового зобов’язання середньооблікову кількість штатних працівників (СКШП) відповідно до

п.п. 3.2.1 Інструкції № 286 потрібно обчислити лише за один місяць III кварталу — вересень. Інші місяці кварталу (липень та серпень) не враховуються, оскільки в них підприємство ще не існувало і працівників у штаті не було.

У зв’язку з тим, що найманих осіб прийнято на роботу тільки в середині місяця, СКШП розраховується діленням кількості штатних працівників за кожний день місяця (з дня їх прийняття на роботу) на кількість календарних днів у місяці.

Отже, середня кількість працівників за вересень складе (з 10 вересня по 30 вересня):

21 к. дн. х 3 чол. : 30 к. дн. = 2,1 чол. (тобто 2 чол.).

Зверніть увагу: згідно з вимогою

п. 1.9 Інструкції № 286 показник СКШП має відображатися в цілих одиницях, тому округлення результатів розрахунку чисельності працівників здійснюється за звичайними правилами арифметики справа наліво. Якщо остання значуща цифра менше або дорівнює «4», вона відкидається, якщо більше або дорівнює «6» — найближча зліва від неї значуща цифра збільшується на одиницю. Якщо остання значуща цифра дорівнює «5», найближча зліва від неї цифра збільшується на одиницю, якщо вона непарна, а парна залишається без змін (правило парної цифри). Такий порядок округлення викладено в п. 3 додатка до Інструкції № 286.

Наведемо приклад заповнення податкового розрахунку комунального податку за III квартал 2007 року (фрагмент).

 

ПОДАТКОВиЙ РОЗРАХУНОК КОМУНАЛЬНОГО ПОДАТКУ

Одиниця виміру — грн. коп.

Показники

Код рядка

Усього

1

2

3

Кількісний склад працівників* за базовий податковий (звітний) період

01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Неоподатковуваний мінімум доходів громадян**

02

 

 

 

 

 

 

1

7

.

0

0

Річний фонд оплати праці
(р. 01 х р. 02)

03

 

 

 

 

 

 

3

4

.

0

0

Ставка комунального податку***, %

04

 

 

 

 

 

 

1

0

.

0

0

Нараховано податку за базовий податковий (звітний) період
(р. 03 х р. 04)

05

 

 

 

 

 

 

 

3

.

4

0

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

* Кількісний склад працівників за відповідний базовий податковий (звітний) період дорівнює показнику середньооблікової кількості штатних працівників, визначеному відповідно до Інструкції зі статистики кількості працівників, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 28.09.2005 р. № 286, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 30.11.2005 р. за № 1442/11722. При цьому, якщо рішенням органу місцевого самоврядування про встановлення комунального податку визначено базовий податковий (звітний) період календарний місяць, то в рядку 01 указується середньооблікова кількість штатних працівників за такий місяць, якщо календарний квартал (півріччя, рік) — сума середньооблікової кількості штатних працівників за кожен місяць кварталу (півріччя, року).
** Проставляється розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, установлений законодавством України.

*** Проставляється ставка, визначена рішенням органу місцевого самоврядування про встановлення комунального податку.

 

Наталя Білова, економіст-аналітик