08.10.2007

Щодо подання звітності з врахуванням заборгованості з оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності

Лист від 31.05.2007 р. № 8970/03-30

Щодо подання звітності з врахуванням заборгованості з оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності

Лист Пенсійного фонду України від 31.05.2007 р. № 8970/03-30

 

У зв’язку з численними запитами щодо подання звітності до Пенсійного фонду України платниками страхових внесків повідомляємо.

При здійсненні

камеральних перевірок звітів платників (додаток 23 до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, яка затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. № 21-1 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 р. № 64/8663) необхідно враховувати таке:

у показнику розділу I додатка до звіту «Сума заборгованості з виплати заробітної плати на початок звітного періоду»

платники, які своєчасно не розрахувалися з працівниками по заробітній платі на 1 число звітного місяця, відображають суми простроченої заборгованості з виплати заробітної плати, тобто суми заробітної плати, термін виплати якої настав до 1 числа звітного місяця. Платники, які своєчасно здійснюють розрахунки з працівниками по заробітній платі, зазначений рядок прокреслюють;

у показнику «Сума заборгованості з виплати заробітної плати на кінець звітного періоду»

відображаються суми заборгованості з виплати заробітної плати з урахуванням невиплачених сум заробітної плати, строк сплати яких настав у звітному місяці.

У зазначених показниках враховується заборгованість з оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності.

Заборгованість з виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності та інших видів виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, депонована заробітна плата у зазначені показники не включаються.

Формування інформації до Пенсійного фонду України за даними показниками необхідно здійснювати з урахуванням цього роз’яснення.

Заступник голови правління О. Коренєв



коментар редакції

Відображення в довідковій інформації додатка 23 не виплачених у строк лікарняних

У листі, що коментується, ПФУ роз’яснює порядок заповнення довідкової інформації в Розділі І Розрахунку сум страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування (додаток 23). Ідеться про довідкову інформацію про заборгованість перед працівниками із заробітної плати на початок та кінець звітного періоду. Так, у цих рядках зазначається тільки заборгованість роботодавця з виплати зарплати, не погашена у встановлений строк. Роботодавці, які своєчасно виплачують зарплати, у цих рядках Розділу І додатка 23 проставляють прокреслення.

Крім того, як зазначено в листі, що коментується, у цих рядках Розділу І також відображається прострочена заборгованість з оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності.

Щодо сум заборгованості з виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності та сум депонованої зарплати, то вони в зазначених рядках не відображаються.

Тетяна Онищенко