08.10.2007

Пошта редакції. Благодійна допомога для єдиноподатника

Відповідь на запитання

Благодійна допомога для єдиноподатника

 

Приватне підприємство — платник єдиного податку за ставкою 10 % одержує щомісячну благодійну допомогу на розвиток. Чи обкладається ця допомога єдиним податком, адже вона не є послугами підприємства?

(м. Харків)

 

Відповідно до

ст. 1 Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» від 03.07.98 р. № 727/98 (далі — Указ № 727) виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок та (або) до каси за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).

Проте

фахівці ДПАУ вважають, що безповоротна фінансова допомога має входити до бази оподаткування єдиного податку для юридичних осіб. Посилаються вони на Порядок № 554, яким передбачено відображення в дохідній частині Книги обліку доходів і витрат, крім виручки від реалізації товарів (робіт, послуг), також позареалізаційних доходів та виручки від інших операцій (див. лист ДПАУ від 13.06.2006 р. № 6423/6/15-0416).

Протилежну думку має Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва (див.

лист від 12.12.2006 р. № 8939). Так само як і податківці, Держпідприємництва посилається на ст. 1 Указу № 727 і, на відміну від них, зазначає, що до визначення виручки від реалізації не входять позареалізаційні доходи, у тому числі поворотна безпроцентна і безповоротна фінансова допомога . Ми підтримуємо цю думку і вважаємо її правильною та доказовою.

Це означає, що зазначені надходження мають уключатися до Книги обліку доходів і витрат суб’єкта малого підприємництва — юридичної особи, що застосовує спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, форму якої затверджено

наказом ДПАУ від 13.10.98 р. № 477, але не повинні брати участь при цьому у визначенні бази обкладення єдиним податком.

Щодо цього питання і судова практика суперечлива: суд підтримував позицію як одної, так і іншої сторони. Наприклад,

в одному із судових рішень (див. «Вісник податкової служби України», 2006, № 17—18) суд дійшов висновку, що при визначенні бази єдиного податку слід ураховувати всі надходження грошових коштів, і це жодним чином не суперечить Указу № 727.

Проте

в постанові Вищого господарського суду від 23.06.2005 р. у справі №29/521а (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2004, № 73) зазначається, що єдиний податок нараховується на суму виручки, отриманої безпосередньо від реалізації продукції (робіт, послуг), а не на всі суми, фактично отримані суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок та до каси.

Ми вважаємо, що саме такий підхід більше відповідає чинному законодавству — усупереч поширеній позиції податківців.

Полубуткіна Олеся, економіст-аналітик