11.10.2007

Дата виникнення права на ПК при роботі з ЧП — платником ПДВ

Відповідь на запитання

Дата виникнення права на ПК при роботі з ЧП — платником ПДВ

 

Наше підприємство придбаває товари у приватного підприємця. Він є зареєстрованим платником ПДВ. Чи маємо ми право на відображення податкового кредиту за першою подією?

(м. Луганськ)

 

Мабуть, це питання викликано особливою датою виникнення валових витрат щодо податку на прибуток (

п.п. 11.2.3 Закону про податок на прибуток). Проте питання, пов’язані з нарахування податкових зобов’язань з ПДВ, формуванням податкового кредиту, датами виникнення права на податковий кредит регулюються Законом про ПДВ.

Відповідно до

п.п. 7.5.1 зазначеного Закону датою виникнення права на податковий кредит є або дата списання коштів на оплату товарів (робіт, послуг), що придбавалися, або дата отримання таких товарів (робіт послуг), залежно від того, яка подія відбулася раніше. Будь-яких особливостей щодо формування податкового кредиту при роботі з приватним підприємцем немає. Отже, податковий кредит можна збільшувати за першою подією.

Єдине, на що варто звернути увагу, — порядок оформлення податкової накладної. Річ у тім, що приватний підприємець, виходячи з норм як

ГКУ, так і ХКУ, може не мати печатки, а для виписування (від чого безпосередньо залежить право на податковий кредит) податкових накладних печатка є обов’язковою . Принаймні, такий висновок випливає з Форми податкової накладної та порядку її заповнення, затверджених наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 165. Про це неодноразово зазначали податківці.

Зауважимо, що норми

Закону про ПДВ обов’язкової наявності на податковій накладній печатки не вимагають. Проте, щоб уникнути додаткових складностей, яких і без того предосить у ПДВшному обліку, рекомендуємо все ж таки відображати податковий кредит на підставі податкових накладних, що містять відбиток печатки.

Антон Іванченко, економіст-аналітик