11.10.2007

Роботи за договором підряду виконано фізичною особою: відображення в реєстрі отриманих та виданих податкових накладних необхідне

Відповідь на запитання

Роботи за договором підряду виконано фізичною особою: відображення в реєстрі отриманих та виданих податкових накладних необхідне

 

Чи потрібно відображати в реєстрі отриманих та виданих податкових накладних операції з придбання робіт, виконаних на підставі договору підряду фізичною особою, яка не є суб’єктом підприємницької діяльності?

(м. Вінниця)

 

Нагадаємо, що договір підряду є цивільно-правовим договором, взаємовідносини за яким регулюються цивільним правом.

За договором підряду одна сторона (підрядник) зобов’язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням іншої сторони (замовника), а замовник зобов’язується прийняти та оплатити виконану роботу (ст. 837 ЦКУ).

Виходячи із запитання, роботи за договором підряду виконано фізичною особою, яка не є суб’єктом підприємницької діяльності, а отже, не зареєстрована платником ПДВ.

Згідно з п. 6 Порядку № 244 у реєстрі отриманих та виданих податкових накладних ураховуються операції з придбання товарів (послуг) з метою використання в господарській діяльності платника для здійснення операцій, що обкладаються ПДВ за ставкою 20 % або 0 %, звільнених від оподаткування і таких, що не є об’єктом оподаткування, а також тих, які не призначені для використання в господарській діяльності цього платника податку.

З п. 9.8 Порядку № 244 випливає, що операції з придбання робіт, виконаних за договором підряду, як операції з придбання в особи, не зареєстрованої платником ПДВ, мають відображатися в реєстрі. Підставою для занесення цих операцій до реєстру є або документ, що підтверджує оплату робіт, або акт виконаних робіт.

Щоб уникнути конфліктів з перевіряючими обережний платник податків внесе ці дані до реєстру. Адже загальновідомо, що податківці звіряють дані декларації з ПДВ, основою для складання якої є реєстр, і декларації з податку на прибуток.

З іншого боку, той же п. 9.8 Порядку № 244 дає можливість дійти й іншого висновку. Річ у тім, що в цьому пункті йдеться, зокрема, про операції з придбання товарів (послуг) та основних фондів у осіб, не зареєстрованих платниками ПДВ. А якщо за розшифруванням терміна «особа» звернемося до п. 1.2 Закону про ПДВ, то побачимо, що як особа, з точки зору цього Закону, розглядаються виключно:

— суб’єкт підприємницької діяльності, у тому числі підприємство з іноземними інвестиціями, незалежно від форми та часу внесення цих інвестицій;

— інша юридична особа, яка не є суб’єктом підприємницької діяльності;

— фізична особа (громадянин, іноземний громадянин та особа без громадянства), яка здійснює діяльність, віднесену до підприємницької відповідно до законодавства, або імпортує товари на митну територію України;

— представництво нерезидента, що не має статусу юридичної особи.

Як бачимо, фізичних осіб, які не є суб’єктами підприємницької діяльності, у зазначеному переліку немає. Тому підстав для внесення до реєстру отриманих та виданих податкових накладних операцій з придбання робіт, виконаних за договором підряду, начебто немає. Отже, якщо ця інформація до реєстру не потрапила, дуже турбуватися не варто — цьому є пояснення.

Тим більше, що спеціальної відповідальності за порушення порядку ведення реєстру не передбачено. Щоправда, у разі невідповідності даних, які відображаються в деклараціях з ПДВ та з податку на прибуток, запитання в податківців усе ж таки можуть виникнути. І це порушення вже може класифікуватися як порушення порядку ведення податкового обліку, за яке відповідно до ст. 1631 КпАП застосовується адміністративний штраф у розмірі від 5 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 85 до 170 грн.), а за повторні дії протягом року особою, яка вже притягалася до відповідальності на це саме порушення, — у розмірі від 10 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 до 255 грн.).

Наталя Білова, економіст-аналітик